Tetraodon mbu

Tekst: Bart Jansen

T. mbu komt voor in het Tanganyikameer en in de omliggende rivieren en meren. Deze kogelvis kan erg groot worden, tot rond de 70 centimeter. Daarmee is dan ook direct duidelijk dat deze vis slechts in aquaria van enorme afmetingen gehouden kan worden. Denk daarbij aan aquaria vanaf 4000 liter. Zoals bij alle kogelvissen kan ook deze vis zich bij onraad als een ballon opblazen door water in de maag te pompen. Daarbij gaan talloze kleine stekels op de buik overeind staan. Dieren die op deze vis jagen kunnen hierdoor in veel gevallen niet meer met hun beoogde prooi uit de voeten. Til de vis dan ook niet boven water uit: ze kunnen de maag dan vol lucht pompen, wat schadelijk voor de vis kan zijn. Vangen met een net, en dan uit het water scheppen met een emmertje.

T. mbu eet slakkenhuizen en schaaldieren, die hij met zijn sterke tanden stuk bijt. In de natuur zoeken ze ingegraven prooidieren door waterstralen in de bodem te “blazen”. Als voer kunnen ongepelde garnalen, mosselen (in de schaal!), kokkeltjes etc. worden gegeven. De tanden groeien altijd door, het is dus zaak voldoende echt harde voedselsoorten aan te bieden om de tanden genoeg te laten slijten. De kogelvis kan gewend worden om uit de hand gevoerd worden. Tetraodon mbu moet ook eerder gevoerd worden dan de andere vissen, hij zal erg zijn best doen om een door hem beoogd hapje naar binnen te werken. Of een andere vis dat al vastheeft of niet! Het kan dus makkelijk gebeuren dat een medebewoner een beet oploopt. Toch is de vis in het algemeen verdraagzaam naar bakgenoten, hoewel er ook berichten van sterke agressie zijn. Het zijn vissen met uiteenlopende karakters. Het spreekt bezitters erg aan dat ze hun ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, het zorgt ervoor dat de vissen een nieuwsgierige indruk maken. Ook de wijze van voortbewegen, met hun beweeglijke borstvinnen en rugvin, maakt ze boeiend om te zien.

Kogelvissen kunnen gifstoffen in het lichaam opslaan. Deze gifstoffen komen uit de schaaldieren die ze eten en worden daar geproduceerd door bacteriën. Kogelvissen kunnen als comsumptievis dus gevaar voor de mens opleveren.

Er zijn geen berichten van nakweek in gevangenschap, het zal bij aankoop dus altijd om wildvangexemplaren gaan. Het is niet bekend op welke wijze geslachten visueel te onderscheiden.

Zoals eerder vermeld heeft deze vis een enorm aquarium nodig. Ze worden veelal klein gekocht en (te klein) gehuisvest. Zodra ze te groot worden is het moeilijk om ze herplaatst te krijgen. Aan hard voedsel moet veel aandacht worden besteed. De tanden groeien door en slijten te weinig bij zacht voedsel. Gevolg is dat ze niet meer kunnen eten en verhongeren.