Telmatochromis dhonti

Tekst: Niek Otten

Algemeen
Telmatochromis dhonti komt voor in ondiep gelegen overgangszones, verspreid over het gehele meer. De mannelijke dieren bereiken een lengte tot 12 cm, de vrouwtjes worden niet lager dan 8cm. Over het algemeen wordt deze vis als zeer agressief beschreven, en zelfs niet te houden in een aquarium met andere bewoners. Dit verdient nuancering: deze vis is eerder in een 120 cm aquarium gehouden. Van dit aquarium werd 50cm als territorium geclaimd. T. dhonti is een vis die van zich afbijt en de medebewoners zouden dat ook moeten kunnen doen, tenzij het aquarium groot genoeg is. De mannen verblijven het liefst in stenenstapels, en de vrouwtjes hebben een voorkeur voor grote slakkenhuizen. Deze zijn vaak het centrum van het territorium, ook buiten de broedtijd. T. dhonti is ander dan vermoedt kan worden geen viseter, de tanden helpen bij het schrapen van algen; deels plantaardig voedsel wordt dus zeer gewaardeerd.

Kweek
T. dhonti heeft een voorkeur voor grote slakkenhuizen, waarin 50 tot 100 eieren afgezet worden. De eitjes komen na 3 dagen uit, en na een week zijn de eerste jongen zichtbaar in de opening van het slakkenhuis. De jongen zijn vrij groot en kunnen gevoerd worden met pas uitgekomen Artemia; al snel kunnen ze overstappen op Cyclops. Als de jongen het slakkenhuis verlaten hebben keren ze er ook niet meer terug. Ze blijven gewoon in het territorium van hun ouders, die al snel weer een nieuw nestje hebben. De jongen groeien langzaam en worden nog lang in het territorium geduld.

Bijzonderheden
De vis staat te boek als robuust en agressief, maar kan met de juiste inrichting en juiste medebewoners succesvol gehouden worden.