Synodontis multipunctatus

Synodontis-soorten zijn omnivoren. Ze eten alles mee wat de andere aquariumbewoners ook krijgen. Deze meervalen worden vaak nachtdieren genoemd, maar ze zijn regelmatig overdag te zien, vooral in de middaguren. Ze zijn wel nogal schrikachtig: een beweging van buiten het aquarium doet ze snel onder en tussen de stenen schieten. De multipunctatus is een bekende oudgediende in de grotere Tanganyika-aquaria. Hij kan tot 20 centimeter groot worden en staat ook bekend als de “koekoeksmeerval”. Zoe voelen zich het best in een groep van 5 of meer exemplaren.

Synodontis multipunctatus wordt ook wel de koekoeksvis genoemd: dat heeft te maken met zijn leggedrag. Net zoals een koekoek worden de eieren niet zelf verzorgd, maar door een ander. Wanneer een muilbroedende cichlide eieren aan het afzetten is, leggen de meervallen hun eitjes snel voor de neus van de muilbroeder, terwijl ze de juist door de muilbroeder afgezette eitjes snel opeten. De muilbroeder neemt de Synodontis-eitjes vervolgens op en broed ze in de bek uit. De Synodontis-eitjes komen dan eerder uit en kunnen na 72 uur al eten. Ze eten dan onmiddellijk de overgebleven gastheer-eitjes op. Soms ook hun broertjes en zusjes. De jongen zijn groot te brengen met Artemia en klein ander voer dat op de bodem ligt. Het is wel zaak de jongen vaker per dag te voeren.

Deze meervallen stellen niet erg veel eisen aan de waterkwaliteit, maar doen het het best onder Tanganyika-omstandigheden. Let echter wel op wanneer ze met vissen in de bak zitten waarmee gekweekt moet worden: het zit er in dat men met een nest Synodontis komt te zitten, in plaats van de muilbroederjongen die men verwachtte. Medicijnen: ze zijn overgevoelig voor malachietgroen.