Spathodus erythrodon

Deze vis uit de brandingszone is gesteld op een aquarium met veel schuilplaatsen. De vis kan in principe goed samen met Tropheus gehouden worden, zowel wat betreft gedrag en voedsel betreft: de soorten zijn beiden ‘Aufwuchs-eters’. Net zoals Tanganicodus is deze vis sterk gelijkend op Eretmodus. Zowel in uiterlijk als in gedrag. Ze kunnen tot 9 cm. groot worden en de mannetjes lijken erg veel op de vrouwtjes. In de natuur zijn ze als koppel aangetroffen, vermoedelijk omdat beiden een deel van de broedzorg op zich nemen.

Spathodus is een biparentale muilbroeder, wat wil zeggen dat beide ouders een bepaalde periode de jongen in de bek hebben: het vrouwtje de eerste 2 weken, en het mannetje de week erna. Daarna worden de jongen vrijgelaten. Ze eten dan fijngewreven spirulinavlokken en ander fijn voer. Helemaal onderaan een Spathodus met eitjes in de bek.

Tegen soortgenoten kunnen deze vissen behoorlijk agressief zijn. Als voer moeten we denken aan hetgeen van nature wordt gegeten bij het afgrazen van de algen: groenvoervlokken op basis van spirulina en cyclops.