Simochromis diagramma

Simochromis diagramma is een tot 20 centimeter grote Tanganyikacichlide die gevonden wordt in het gehele meer in de waterlagen tussen de 2 en 4 meter diep. Op deze plaatsen zien we dat naast een algendek ook sediment bodem en rotsen bedekt. S. diagramma wordt echter ook aangetroffen in de benedenloop van de Malagarasi-rivier. Hij voedt zich met algen en kleine organismen in het sediment. We kennen dit menu van vissen als Ophthalmotilapia. In het aquarium kan deze vis dan ook gevoerd worden met een menu dat hoofdzakelijk plantaardig materiaal bevat, zoals spirulina-vlokken. Wat betreft gedrag (en oorsprong) hoort deze vis thuis in de groep van Tropheus-achtigen. Ook deze vis kent een sterke agressie, zowel binnen de eigen soort als tegen andere vissen. Geslachtonderscheid is zichtbaar doordat mannelijke exemplaren een zwarte streep bovenaan de rugvin hebben. Wanneer de vissen dreiggedrag vertonen, kunnen ze verschillende geluiden produceren.

S. diagramma is een maternale muilbroeder. Voor de kweek kan het best een ruime bak (2 meter met een ruim oppervlak aan zand is geen overbodige luxe) worden genomen met daarin 1 mannelijk exemplaar en een groter aantal vrouwen. Hoe meer vrouwen, hoe kleiner de kans dat één exemplaar het mikpunt van agressie wordt. Zeker als een vrouwtje eitjes in de bek heeft is ze extra kwetsbaar. In het wild worden de beide geslachten van de vissen in grote groepen samen gezien rond de tijd dat er gepaard wordt. Het mannetje is territoriaal en verdedigt een ruimte tussen de stenen waar een kuil gegraven is. Wanneer hij een vrouwelijk exemplaar naar deze plaats heeft geleidt, kunnen er 20 tot meer dan 40 eitjes worden afgezet die het vrouwtje in bek neemt. Gedurende meerdere afzet-acties worden de eitjes bevrucht op het moment dat het vrouwtje naar de eivlekken op de anaalvin van het mannetje hapt. De eitjes zijn vrij groot van afmeting (tot 8 mm doorsnee) en de jongen zijn ook op redelijke grootte als ze na ca. 5 weken de bek van de moeder verlaten. Ze eten dan direct artemia-naupliën, cyclops, maar moeten daarbij zeker een ruim aanbod algen en fijne spirulinavlokken hebben.

De vis kent een sterke agressie ten opzichte van soortgenoten; het houden van meerdere volwassen mannelijke exemplaren in hetzelfde aquarium zou tot problemen leiden.