Kritiek mag natuurlijk altijd geleverd worden en ik snap jullie zorgen ook. Dit is ook geen bestand wat ik een nieuwkomer voor tanganyika aan zou durven raden omdat er toch een kans is dat er iets fout gaat. Ik zal mij nader uitleggen:
Wat ik kan zeggen over het bestand tot nu toe: het gaat perfect. Het bestand is goed op elkaar afgestemd en elke vis heeft zijn eigen plek in de bak. Als ik naar de bak kijk zie ik ook niks anders dan harmonie en rust. Nu ik aan de andere kant van de kamer zit is het overzicht nog een stuk rustiger dan op de overzichtsfilmpjes. Als ik in de buurt kom zwemmen de vissen ook meer vooraan (natuurlijk in de hoop op wat lekker voer

).
Wat betreft leeftijd van de vissen valt 't mee. De n. gracillis zijn volwassen, de occellatus en boulengeri zullen ook nagenoeg uitgegroeid zijn. Syno's zijn ook zeker volwassen. De julidochromis zullen niet heel veel groter worden. Alleen de cyps en de compressiceps moeten nog groeien. Voor de compressiceps de 10cm aantikken zullen we wel 2 jaar verder zijn

.
De slakkenhuisbewoners claimen weinig ruimte en zitten voorin op de bodem. De boulengeris links en in het midden, de occellatus met z'n 3 rechts. De juli's en syno's zitten tussen de stenen. De n. gracillis "hangen" meestal wat in het midden achterin en de compressiceps hangen meestal wat in de buurt van de slakkenhuisbewoners rond.
Een belangrijke kanttekening is vooral: de n. gracillis zijn extreem rustig. Die kijken net als de meeste altolamprologus eigenlijk niet naar andere vissen om.
Inrichting is voor mij belangrijk en ik heb er dan ook alles aan gedaan om deze zo geschikt mogelijk te laten zijn voor de soorten die erin rond zwemmen, zodat ze allemaal een eigen plek hebben.
Wat betreft de cyps en bakmaat. Tsja, er wordt gezegd vanaf 1.50 kantlengte, maar ik heb natuurlijk wel de 60cm breedte van de bak mee. Dat scheelt ook een hoop ten opzichte van 40/50cm breedte.
De ALLER belangrijkste kanttekening: Ik hoop na de zomer te verhuizen uit deze kleine studentenkamer en dan op termijn een grotere bak te kunnen plaatsen.
Voor mij zelf is puzzelen over bestanden een leuk aspect van de hobby geworden. Met tanganyika's heb ik redelijk wat ervaring en durf ik dan ook inschattingen te maken over 't gedrag en hoe het bestand zich over het aquarium verdeeld. Dat is soms riskant, want elke vis is anders, maar deze keer heeft het eigenlijk perfect uitgepakt. Dat is wel met het commentaar erbij dat er wel iets gewijzigd is in het bestand. De n. tetracanthus en n. brichardi "kiku" zitten nu apart. De tetracanthus zullen teruggaan naar SenSa, die zijn toch echt te fel naar slakkenhuisbewoners > deze soort is echt een open zand cichlide en slakkenhuisbewoners zien zij als concurrentie. De brichardi blijven apart zitten.
Als jullie nog vragen of op of aanmerkingen hebben hoor ik het graag.
