Rio 240 inrichten en opstarten

de bak, rotsen, bodem, planten en achterwand
Gebruikersavatar
nijlpaard
Berichten: 597
Lid geworden op: 16 aug 2015, 15:45
Locatie: Hoorn

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door nijlpaard » 10 nov 2016, 20:15

seels schreef:Ja en denk dat het onder water ook wel weer zal meevallen
Dat is zeker waar!
2.70 x 0.85 x 0.60m

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 10 nov 2016, 21:45

Een ideetje dat al enkele dagen door mijn hoofd spookt.
Als ik op de uitstroom van mijn filter een 3weg kraan monteer met een slang aan is dit niet makkelijk om water te verversen?
Maar is dit praktisch mogelijk?
Als ik dan met een jerrycan werk of emmers moet ik niet met tuinslangen door de woonkamer.

Gebruikersavatar
Mooneater
Berichten: 1945
Lid geworden op: 24 jun 2010, 09:06
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door Mooneater » 10 nov 2016, 23:07

seels schreef:Een ideetje dat al enkele dagen door mijn hoofd spookt.
Als ik op de uitstroom van mijn filter een 3weg kraan monteer met een slang aan is dit niet makkelijk om water te verversen?
Maar is dit praktisch mogelijk?
Als ik dan met een jerrycan werk of emmers moet ik niet met tuinslangen door de woonkamer.
Een drie-weg gaat waarschijnlijk niet werken, tenzij je de uitstroom die naar de bak gaat kan sluiten (anders houd je weinig waterdruk over).

wat ik meestal deed was een slang over de uitstroom heen doen (hangt natuurlijk een beetje af van de diameter, je kan ook een slang erin steken).

Of bedoel je de filterslangen aansluiten op de kraan?
De NVC op Facebook

"Ah those hundreds of species, one of the most spectacular examples of adaptive radiation known for any kind of vertebrate animals. Fishes of great beauty and exquisite adaptations." (Barlow 2000)

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 11 nov 2016, 08:39

Ik bedoel een 3weg kraan net achter de uitlaat aan de filter zodat ik kan kiezen dat het water ofwel in de bak stroomt ofwel weg stroomt.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
misterb
Berichten: 677
Lid geworden op: 23 jan 2012, 08:02
Locatie: Vlaams Brabant (TREMELO) Belgie

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door misterb » 14 nov 2016, 15:05

Hey Seels

Dit geen enkel probleem mogen geven. :D

Zelf zou ik eerder gaan voor aparte 2 kranen en een T stuk i.p.v een driewegkraan.

Maar principe blijft hetzelfde...

Moest je de mogelijkheid hebben om een afvoer en water toevoer te voorzien bij je bak kan je nog anders te werk gaan

Volledig automatisch :wink:
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 14 nov 2016, 19:15

misterb schreef:
Moest je de mogelijkheid hebben om een afvoer en water toevoer te voorzien bij je bak kan je nog anders te werk gaan

Volledig automatisch :wink:
Doel je op een drip systeem?
Ik zag een filmpje op youtube van the king of diy die zo'n drip systeem ineen stak. lijkt me super, maar heb geen toegang tot afvoer en aanvoer van water. :(

Maar hoe werkt het eigenlijk zo'n drip systeem?
(als je dat bedoeld) ;)

En met een t-stuk en kraantje bedoel je dan zoiets?
Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.

Gebruikersavatar
misterb
Berichten: 677
Lid geworden op: 23 jan 2012, 08:02
Locatie: Vlaams Brabant (TREMELO) Belgie

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door misterb » 15 nov 2016, 08:34

ik werk met 2 overlopen :

viewtopic.php?f=6&t=16614&start=15

Afbeelding

De uiteindelijke afwerking is iets anders dan op de tekening die ik had gemaakt maar het is zo goed als hetzelfde.
Veranderingen zijn enkel gemaakt omdat dit beter uitkwam.

Wat is er verschillend

overloop van de bioloog is in de pompen kamer
op dit moment draai ik met 1 potfilter en 1 bioloog
de 2 de potfilter is nog niet aangesloten


Werking is eenvoudig :D

Waterniveau wordt geregeld door de overlopen die rechtstreeks aangesloten zijn op het riool.

Als ik mijn water wil verversen doe ik gewoon de thermostaatkraan open en vullen maar...

Het teveel aan water wordt dus rechtstreeks afgevoerd...

Momenteel doe ik dit nog manueel maar ook dit gaat aangepast worden zodat dit volledig automatich gaat
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 17 nov 2016, 17:32

Probleem. De epoxy "plakt" nog wat. Niet nat ofzo eerder zweterig. Heb er 10cm water ingedaan en lijkt niet wit uit te slaan ofzo. Zou ik riskeren van eens water in te zetten? Als hij dan nog wel wit moest uitslaan kan ik toch nog leegmaken en nieuwe laag erop doen he?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 17 nov 2016, 20:56

Ik moet er wel bij zeggen dat de epoxy knetter hard is. alleen zit er een laagje op dat wat plakkerig is. ik lees op sommige engelse site's dat het een soort laagje kan zijn dat soms voorkomt bij epoxy. Ik dacht eerst fout gemengd (wat ik straf zou vinden omdat ik echt wel secuur ben geweest) maar omdat het echt kei kei hard is moet het toch iets anders zijn.

Gebruikersavatar
misterb
Berichten: 677
Lid geworden op: 23 jan 2012, 08:02
Locatie: Vlaams Brabant (TREMELO) Belgie

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door misterb » 18 nov 2016, 07:38

Hoe lang heb je het laten uitharden en wat was je omgevings temperatuur ?

had hetzelfde probleem met mijn rockzolid modulles. maar een paar dagen langen gewacht en alles was hard.
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 18 nov 2016, 08:19

8 dagen gewacht. En het is hier constant rond de 20 graden. En het is wel kei hard hoor maar een plakkerig laagje erop. Ik heb ook al gemerkt dat op plaatsen waar ik met mijn vinger wat wrijf en nat maak dat het plakken ook verdwijnt


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 19 nov 2016, 10:23

Ik denk dat mijn fout is geweest dat ik de kap dicht had gedaan zodat het vochtiger werd in bak. nu de kap openstat is het plakken veel minder, en zelfs op sommige plekken al helemaal weg. en ik moet eigenlijk best drukken om het plakkerig te voelen, als ik gewoon met mijn han dover de achterwand wrijf dan is er niets aan de hand.

Gebruikersavatar
nijlpaard
Berichten: 597
Lid geworden op: 16 aug 2015, 15:45
Locatie: Hoorn

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door nijlpaard » 20 nov 2016, 13:30

Dat laatste zou goed kunnen. Dan kan het vocht moeilijker weg.

Hier heeft destijds de kap open gestaan na het behandelen van de wand met epoxy en geen last gehad verder.

Komt wel goed dus :wink:
2.70 x 0.85 x 0.60m

seels
Berichten: 78
Lid geworden op: 17 nov 2014, 00:04

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door seels » 20 nov 2016, 20:32

inderdaad komt goed.

gespoeld ondertussen en zit nu alles in van zand tot stenen en schelpen.

hoe denken jullie over een flesje "bacterien" om de opstart te maken?

Gebruikersavatar
Mooneater
Berichten: 1945
Lid geworden op: 24 jun 2010, 09:06
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Rio 240 inrichten en opstarten

Bericht door Mooneater » 20 nov 2016, 21:51

seels schreef:
hoe denken jullie over een flesje "bacterien" om de opstart te maken?
Nooit een slecht idee!
De NVC op Facebook

"Ah those hundreds of species, one of the most spectacular examples of adaptive radiation known for any kind of vertebrate animals. Fishes of great beauty and exquisite adaptations." (Barlow 2000)

Plaats reactie