Petrochromis - overzichtsartikel beschrijving geslacht

voor vragen over de verschillende Tanganyikacichliden
Plaats reactie
Gebruikersavatar
asakes
Berichten: 387
Lid geworden op: 02 okt 2007, 22:42
Locatie: Almere

Petrochromis - overzichtsartikel beschrijving geslacht

Bericht door asakes » 09 nov 2011, 19:49

Beste mensen

Ik vond dit een overzichtelijk artikel over Petrochromis op een Spaans forum en heb gevraagd of ik het mocht overnemen
Hier en daar wat spelfouten
Dus met toestemming van de makers


GENDER Petrochromis (Boulenger, 1898)

ETYMOLOGIE
Pete (Rots in het Grieks) voor haar rotsachtige leefgebied chromis (chroma, kleur in het Grieks) vanwege hun kleur, maar verwijst nu naar de vorm van vis (vergelijkbaar met baars, en geldt in het bijzonder voor de cichliden). Zo kan het vertaald worden als "rotsvis"

Taxonomische classificatie
Actinopterygii Orde: Perciformes Familie: Cichlidae Subfamilie: Pseudocrenilabrinae

Woonomgeving
De Petrochromis zijn kenmerkend voor bewoners van de rotsachtige gebieden met een waterdiepte tot circa 3 meter, maar kan ook leven in grotere diepten. Omdat in ondiep water zeer luchtig is, de CO2 ontsnapt onmiddellijk naar de oppervlakte , daarom heeft dit water heeft een hoog zuurstofgehalte en hoge pH-waarde, de hogere temperaturen van het water van het meer. In tegenstelling tot de Tropheus soorten, is bevolkingsdichtheid is laag, wat waarschijnlijk gerelateerd is aan wie er een groter gebied voor voedsel moet behouden. Brichardi in 1978 schreef dat alle soorten van Petrochromis waren nogal eenzaam en nooit gevonden in groepen zoals bij Tropheus het geval is.

Verspreiding
Endemisch aan het Tanganyika-meer, waar ze in rotsachtige gebieden wonen langs de kust van het meer.

Bouw
In het soort zijn de meest vooraanstaande specialisten in het eten van algen, ze krijgen die door het schrapen van de rotsen. hun mond is de meest gespecialiseerd van alle leden van de groep Tropheini herbivoren: voor positie, met een aantal rijen tanden tricuspidales met achterwaarts gebogen kronen in een rechte hoek om optimaal te algen te schrapen op de rotsen, in een positie om een rechte hoek. Dat is hun expertise, de meeste soorten van dit geslacht, kan niet volledig sluiten van de mond voor de aanzuigende werking op de rotsen. Om de algen te eten, is de mond geopend en regelmatig gesloten, op dezelfde plaats. Niet alleen schrapen ze rotsen voor alg, maar ook op de bodem, inclusief zandkorrels.
Hun darm is de langste van de vegetarisch cichliden, ongeveer 10 maal de standaard lengte van de darm van cichlidensoorten bereiken volwassenen een lengte van 2 meter. Door hun grote omvang hebben ze veel voedsel nodig dagenlijks. Het terratorium is ongeveer 2 meter in diameter.

Afbeelding
GEDRAG
Ze zijn zeer agressief in het verdedigen van hun grondgebied.

Broedgedrag
Het is een Maternale muilbroeder: het is de vrouw die de eieren uitbroedt in zijn mond. De mannetjes hebben meestal twee soorten vlekken op hun aarsvin: wat geel in de vorm van ocelli (eieren) op de rug en de anderen niet eivormig op de voorkant. Er worden ongeveer 15 eieren per bevruchting bevrucht in de mond van het vrouwtje, Incubatie duurt ongeveer 30 dagen, waarin de vrouw doorgaans kleine deeltjes van voedsel eet voor zichzelf en voor haar jongen. Het grondgebied wordt agressief verdedigd door de man en is ongeveer 5 meter rond in diameter.

INDELING VAN SOORTEN

Dit zijn de feitelijke soorten van het geslacht Petrochromis, hoewel veel van de onbeschreven (Sp.) zich ontwikkelen tot nieuwe soorten. Zelfs sommige soorten beschreven, opkomende nieuwe onbeschreven soort (GO).

Bijvoorbeeld, er zijn "mensen" die spreken van Petrochromis sp. 'Moshi geel', terwijl anderen van mening dat dit vis behorende tot de soort Petrochromis ephippium.

Ik denk dat dit zal altijd gebeuren, niet alleen met Tropheus Petrochromis en dankzij de fantastische verscheidenheid van cichliden uit het Tanganyikameer en een paar mitochondriaal DNA-onderzoek worden uitgevoerd.

De heldere indeling van Ad Konings is als volgt:

Beschreven soorten (7):

• Petrochromis Polyodon (Boulenger, 1898)
• Petrochromis fasciolatus (Boulenger, 1914)
• Petrochromis trewavasae (Poll, 1948)
• Petrochromis orthognathus (Matthes 1959)
• Petrochromis famula (Matthes & Trewavas, 1960)
• Petrochromis Macrognathus (Yamaoka, 1983)
• Petrochromis ephippium (Brichard, 1989)

Mogelijk onbeschreven soort (11):

• sp. 'Giant'
• sp. 'Gold'
• sp. 'Kasumbe'
• sp. 'Kipili bruin'
• sp. 'Macrognathus rainbow'
• sp. 'Orthognathus Ikolo'
• sp. 'Orthognathus driekleur'
• sp. 'Rood'
• sp. 'Texas blauw'
• sp. 'Texas kilpili'
• sp. 'Texas'

Voor het zien van de beschrijving van elke soort, Kosaku Yamaoka sleutel die wordt gebruikt voor differentiatie zijn:
1a - onderkaak geprojecteerd, dat wil zeggen, langer dan de bovenkant.
1b - Kaken of gelijk aan de bovenkaak geprojecteerd, dat wil zeggen, langer dan de onderkant.
2a - Met gesloten mond, tanden zijn niet zichtbaar.
2b - De tanden zijn zichtbaar zelfs volledig dicht zijn mond.
3a - Lichaam niet erg hoog. Staartvin bijna vlekkeloos.
3b - Lichaam diep. Staartvin opmerkelijk bevlekte.
4a - halvemaanvormige staartvin (in de zin lier zonder vezelig).
4b - staartvin bijna recht.
5a - geen schubben aan de basis van de rug-en anale vinnen. Convexiteit van de bovenkaak iets uitgesproken over de snuit (Fig. 1A).
5b - Sommige kleine schubben aan de onderkant van de rug-en anale vinnen. Convexiteit van de bovenkaak op de snuit zeer uitgesproken (Fig. 1B).

AfbeeldingPetrochromis Polyodon (Boulenger, 1898)

AfbeeldingSYNONIEMEN
- Petrochromis Polyodon, Boulenger, 1898, de oorspronkelijke naam.
- Petrochromis nyassae, Boulenger, 1902, nieuwe naam.

ETYMOLOGIE
Poly = veel (in het Grieks) + Odon = tand (in het Grieks). Verwijzend naar de dichte matrix met betrekking tot de kaak tanden.

Morfologie
Het lichaam is groot. Convexiteit van de bovenkaak op de snuit iets uitgesproken. Het heeft een mond met bovenkaak geprojecteerd. Brede kaak, dicht bedekt met een groot aantal tanden tricuspidalis niet volledig kan sluiten bij de puntvan de tanden, maarde mond kan volledig worden gesloten . Het hoofd en de mond zijn relatief kort in verhouding tot de lengte van zijn lichaam. . Borstvinnen korter dan kop en meestal doorzichtig. Kleine schubben afwezig op basis van de rugvin en de anale vinnen. Tips van de zachte stralen van de rugvin en de anaalvin niet draadvormig uit. Lichaam over het algemeen bruin met geel en blauw-grijs blauwe kleurstof bij volwassen mannen. Bij vrouwen en jonge overwegend cream en geelgroen met negen verticale balken. De mannetjes bereiken 15 tot 18 cm. totale lengte en vrouwtjes zijn 20% kleiner zijn dan deze (als tekst geraadpleegd Cichlidsroom Companion). Deze lengte wordt ook bevestigd in de studie van Yamaoka Kosaku gepubliceerd in het Journal of Japanse Icthyology (Vol. 30, nr. 2, 1983).

DISTRIBUTIE
Het type plaatsen zijn Kinyamkolo (Mpulungu) en Mbity Rocks, aan de zuidkant van het meer, zowel in Zambia. Het kan vinden tot 7 m. in de diepte.
Een nauw verwante vorm, Petrochromis sp. "Kasumbe", die kan worden beschouwd als een ondersoort, beslaat het noordelijke deel van het meer. Het kan ook worden beschouwd als een ondersoort van de Petrochromis sp. "Texas".

Aquarium
Aquaria zijn aanbevolen met een minimale grootte van 800 liter. Dit is een zeer agressieve soort zijn soortgenoten, maar kan ook dodelijk zijn voor Tropheus. De Petrochromis Polyodon is zelden geïmporteerd.
Afbeelding

Polyodon Petrochromis Gombe. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Polyodon Petrochromis van Mtoto. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Kantalamba Petrochromis van Polyodon. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Cape Petrochromis Nangu Polyodon. Foto Ad Konings.


Petrochromis fasciolatus (Boulenger, 1914)

Afbeelding

SYNONIEMEN

- Petrochromis fasciatus, Liem & Greenwood, 1981, nieuwe naam.
- Petrochromis fasciolatus, Boulenger, 1914, de oorspronkelijke naam.
- Petrochromis Polyodon, Poll, 1946, nieuwe naam.

Morfologie
De lengte van de mannelijke varieert van 12 tot 15 cm. wijfjes zijn iets kleiner. Lichaam niet erg hoog.
De grote mannetjes, het hele lichaam, behalve de dorsale en ventrale hoofd en borst zijn blauw-grijs. Het heeft twee grijze interorbital band op het voorhoofd en meer dan 10 verticale grijze banden op het lichaam. De anale vin heeft 8 ocelli. Bij jonge exemplaren van het lichaam kleur is lichtbruin tot groen licht, met 9 of 10 verticale banden van bruin. Het heeft enkele kleine plekjes van oranje in het lichaam en vinnen.

Boulenger (1914) zei dat de beste eigenschap voor de diagnose van deze soort is de prognathie van de onderkaak. Yamaoka zegt dat deze soort is zeer dicht bij P. orthognathus, de grote verschillen is dat de P. orthognathus geen verticale strepen en de boven-en onderkaak zijn even groot.
Brichard (1978) vond dat P. fasciolatus is een zeer eenzame en nooit gezien in groepen.

DISTRIBUTIE
Het type plaatsen zijn Kapampa en Kileba Bay in de Democratische Republiek Congo. Het is ook Nangu (Zambia).

Afbeelding
Fasciolatus Petrochromis Kambwimba volwassene. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Fasciolatus Petrochromis Ketete volwassene. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Fasciolatus Petrochromis Moliro volwassene. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Fasciolatus Petrochromis Nangu vrouw. Foto Ad Konings.


Petrochromis trewavasae (Poll, 1948)

AfbeeldingSYNONIEMEN

- Petrochromis trewavasae, Poll, 1948, de oorspronkelijke naam.
- Petrochromis trewavasae trewavasae, Brichard, 1989, nieuwe naam.

ETYMOLOGIE
Genoemd ter ere van Dr Ethelwynn Trewavas (1900 - 1993), Britse ichtyoloog die op de taxonomie van Afrikaanse cichliden werkte van 1920 tot zijn dood in 1993.

Morfologie
Het lichaam diep. Convexiteit van de maxillaire snuit matig prominent aanwezig is. Verwachte bovenkaak (prognathie hoogste eer). Tricuspidalis tanden in kaken met een hogere dichtheid dan in P. orthognathus fasciolatus en niet presenteren regelmatige rijen. Wang met 5 of 6 rijen van schalen. Enkele kleine schubben aan de basis van de rug-en anale vinnen. Tips van de zachte stralen van de rugvin en de anaalvin enigszins draadvormig uit. Borstvinnen korter is dan het hoofd lengte. Buikvinnen lang, het bereiken van de anaalvin. Staartvin met een gebogen scherp
Het hele lichaam, met uitzondering van het basale deel van de rugvin is donker bruin. Het basale deel van de rugvin is goudgeel. Soms smalle banden heeft 9 kleine puntjes verticale witte-ijs in het lichaam. De crème witte vlekken verdwijnen bij volwassen dominant, en weer in het geval van onderdanige houding. Zijn omvang is 17 tot 20 cm.
Het is een soort nauw verwant is aan P. ephippium .

Verspreiding
De plaats waar hij werd ontdekt is Moliro in de Democratische Republiek Congo. Het is verdeeld langs de kust ten zuiden van Zambia, om Kapampa noorden, de Democratische Republiek Congo. De grotere exemplaren (vermoedelijk volwassen mannen) dat leeft in gebieden tussen 8 en 12 m. in de diepte.

Aquarium
Hoewel de kleinere exemplaren kunnen worden gehouden in aquaria van 500 liter Een aquarium met een aanbevolen minimale grootte van 800 liter is beter. Hoewel het niet een van de meest agressieve Petrochromis, Petrochromis trewavasae is heel intolerant van hun collega's en andere leden van het geslacht, in het bijzonder met zijn zuster soort, Petrochromis ephippium.
Afhankelijk van de achtergrond kleur en verlichting van het aquarium, kan de totale kleur variëren van geel-bruin tot zwart.Afbeelding

Volwassene in aquarium. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Volwassen Moliro. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Katete volwassenen. Foto Ad Konings.


Petrochromis orthognathus (Matthes, 1959)

AfbeeldingSYNONIEMEN

- Petrochromis orthognathus, Matthes, 1959, de oorspronkelijke naam.

ETYMOLOGIE
Ortho = rechts (in het Grieks) + gnathus = kaken (in het Grieks). Mogelijk als gevolg van de gelijke lengte boven-en onderkaak.

Morfologie
Lichaam niet erg hoog. Convexiteit op de snuit niet prominent. Hun grootte varieert van 14 tot 17 cm. Boven-en onderkaak lijn van gelijke lengte. Schaarsheid van tricuspidalis tanden in de kaken met een neiging tot regelmatige reeks te tonen.. Slechts een paar kleine schubben aan de basis van de rug-en anale vinnen. Punten van de zachte stralen van de rugvin en de anaalvin zien er niet draadvormig uit. Borstvinnen van dezelfde lengte als het hoofd. Bij de grote mannetjes, de uiteinden van de draadvormige buikvinnen bij de anaalvin. Staartvin rechte.
Bruine kop en rug. Verticale balken niet vaak voor en als er twee bands interorbital parelwitte op het voorhoofd. De grotere exemplaren hebben 7 of 8 ocelli op de anale vin. Flanken licht olijfkleurige parel. De jongeren zijn helemaal bruin.

Verspreiding
In de noordelijke helft van het Tanganyikameer. In het midden en zuiden van het meer wordt vervangen door zijn twee soorten varianten Petrochromis sp. 'Orthognathus tricolor "en Petrochromis sp.' Orthognathus Ikolo." Aanwezig zijn op de oevers van Burundi, de Democratische Republiek Congo en Tanzania. Het is een typische bewoner van de oppervlakte, hoewel grotere exemplaren kunnen worden gevonden tussen 8 en 10 m. in de diepte.

Aquarium
Het is de minst agressieve lid van het geslacht (Petrochromis fasciolatus) en, hoewel niet de kleinste, gehandhaafd kan worden in een aquarium van 500 liter. Gehouden kan worden met andere Tanganyika cichliden en is een goede aanvulling op een aquarium van Tropheus.

Afbeelding
Volwassen Magara. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Volwassen millim. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Captembwe volwassene. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Volwassen Ikolo.


Famula Petrochromis (Matthes & Trewavas, 1960)

AfbeeldingSYNONIEMEN

- Petrochromis famula, Matthes, 1960, de oorspronkelijke naam.

ETYMOLOGIE
Home of familie famula = Slavische, verwijzend naar een volksverhaal.

Morfologie
Het lichaam diep. Convexiteit op de snuit matig prominent. Milde prognathie bovenkaak. Een hoge dichtheid van de tricuspidalisklep tanden in de kaak tonen geen regelmatige serie. De mond is bijna gesloten is aan het uiteinde. Wang met 2 of 3 rijen van kleine schalen. Het heeft enkele kleine schubben aan de basis van de rugvin en de aarsvin. Tips van de zachte stralen van de rugvin en de anaalvin nooit filamenteuze. Normaal gesproken is de borstvinnen zijn korter dan de kop, maar in de grotere exemplaren, kan evenaren. Bij mannen, de buikvinnen bij de aarsvin, maar niet bij vrouwen. Staartvin subtruncate met afgeronde hoeken (naar buiten afgerond) en de macula (overvloedig kleuring). Interradial membraan van de drie anale stekels is geelachtig. Meestal is het lichaam is bruin paars en af ??en toe heeft negen verticale banden van licht bruin. Hun grootte varieert tussen de 12 en 15 cm. In staten van agressie, of paaiende de irissen van de man wordt het wit met een zwarte balk .

Verspreiding
In alle oevers van het Tanganyika-meer, met een brede geografische variatie. Helaas, het holotype geen precieze locatie heeft, zodat het zelfstandig naamwoord vorm ontcijferen is. Een deel van de paratypes komen uit plaatsen als Kasanga, Kala, en Tumpa Bemba.

Aquarium
Het is zeer agressief en kunnen worden gehouden in een aquarium van 500 liter. Gehouden kan worden met andere Tanganyika cichliden en is een goede aanvulling op een aquarium van Tropheus.

COMMENTAAR
Sommige zijn zeer kleurrijk geografische rassen, vooral de oranje vin in het noorden van Tanzania, die zeer populair was in de 70 en 80 jaren. De meeste andere rassen zijn van de blauwvintonijn. Natuurlijk moet de Petrochromis famula worden gehouden alleen met leeftijdsgenoten van hun geografische bereik, tot hybridisatie te voorkomen. Het ontbreken van precieze plaats voor het holotype is een extra obstakel voor de toekomst indeling van de ondersoort. De Petrochromis famula heeft lang verward met Petrochromis Polyodon, onder welke naam werd ingevoerd voor decennia.

Afbeelding
Moliro man. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Kapampa man. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Kambwimba man. Foto Ad Konings.

Afbeelding
Tembwe man.


Petrochromis Macrognathus (Yamaoka, 1983)
Afbeelding


SYNONIEMEN
De geschiedenis van de nomenclatuur is:
- Petrochromis macrognatus, Yamaoka, 1983, de oorspronkelijke naam.

ETYMOLOGIE
Macro = groot (in het Grieks) + gnathus = kaaklijn (in het Grieks). Je zou kunnen noemen, big-jawed vis.

Morfologie
Robuust en gecomprimeerd. Het hoofd sterk en langwerpig. Dikke huid van het lichaam. Snuit zeer breed, breder dan lang. Convexiteit op de snuit zeer prominent aanwezig. Oogkassen smal. Prognathie van de bovenkaak wordt uitgesproken. Bovenlip. Hoge dichtheid van tanden in de kaak tricuspidales toont geen regelmatige reeks, met kleine achterste tanden. Schalen van de hals en de thorax klein. Wang met 5 of 6 rijen van schalen. Staartvin lobben met schubben, behalve in de achterste regio. Enkele kleine schubben aan de basis van de rug-en anale vinnen. Last but not langgerekte rug filamenteuze. Staartvin emarginate. Hun grootte varieert van 18 tot 22 cm.
In exemplaren meer dan 16 cm. hele lichaam is donker groen of lichtgeel-groen, terwijl de jonge en vrouwelijke, het hoofd is donker groen en licht geel-groen lichaam met 11 of 12 verticale spijlen van donkergroen. Alle vinnen zijn donker groen, met uitzondering van de borstvinnen zijn niet zo donker.

DISTRIBUTIE
Het type plaats is Luhanga in de Democratische Republiek Congo. Deze soort wordt gevonden door de noordwestelijke kust van de Democratische Republiek Congo. Verschillende soorten met gebogen mond zijn naar beneden op de kust van Tanzania en Zambia, maar zijn niet goed gedocumenteerd.

Aquarium
Hoewel de kleinere exemplaren kan worden gehouden in aquaria van 500 liter aquarium met een aanbevolen minimale grootte van 800 liter. Een zeer agressieve soorten te zijn soortgenoten, maar kan ook dodelijk zijn voor alle vissen Tropheus en delen aquarium.

COMMENTAAR
Petrochromis Macrognathus is gespecialiseerd lid van het geslacht, samen met Petrochromis Polyodon en verwante soorten met beide. Yamaoka (1983) stelt dat zijn kaak is meer gespecialiseerd schrapen algen van de rotsen. Zelden gevonden in een diepte van meer dan 2 m. Deze soorten hebben de hoogste dichtheid van tanden in de kaken, waardoor ze een veel voedsel te schrapen voor de biologische bedekking rotsen. Door zijn kracht in de mond, Petrochromis Macrognathus kunnen de algen grazen met een lage hoek ten opzichte van de ondergrond, in vergelijking met een rechte hoek in de meeste van de andere leden van het geslacht.

Afbeelding
Volwassene in aquarium.

Afbeelding
Volwassene in aquarium.

Afbeelding
Volwassene in aquarium.


Petrochromis ephippium (Brichard, 1989)
Afbeelding


SYNONIEMEN

- Petrochromis trewavasae ephippium, Brichard, 1989, de oorspronkelijke naam.

ETYMOLOGIE
De naam ephippium = stoel (Grieks) verwijst naar het "zadel" voor de manier waarop het licht ruggedeelte, in contrast met de donkere bruine lichaam.

GEMEENSCHAPPELIJKE NAMEN
Importeurs Anglo Petrochromis noemen 'zadel' en de goudgele morph, gewoonlijk op de markt onder de naam Petrochromis "Moshi" of Petrochromis sp. 'Moshi'.

Morfologie
Het is een soort heel dicht bij Petrochromis trewavasae, maar het ontbreekt de arrays van puntjes, in welke plaats verticale strepen heeft, met minder robuust lichaam, met de staartvin ook als lira. Het lichaam kleur is meestal bruin en kan goudgeel bij volwassen geworden, vooral in het meest zuidelijke deel van haar distributie.
In het meer kan bereiken een grootte van 20 cm. vrouwen wordt 20% kleiner.

Verspreiding
Het heeft geen type plaats, gevonden in alle rotsachtige oevers van het meer, met uitzondering van het zuidelijke deel van het meer in Zambia en de aangrenzende oevers, dat is de Petrochromis trewavasae.
De gele morph, door sommigen beschouwd een ondersoort, die overvloedig aan de kust van Tanzania en is meestal groter, volgens Eric Zeitiun is hetzelfde Petrochromis ephippium, het vinden van beide morphs Mabilibili samen, en het zien als het kleurverschil als een polychroom in plaats van geografische variatie.

Aquarium
Hoewel de kleinere exemplaren kan worden gehouden in aquaria van 500 liter aquarium met een aanbevolen minimale grootte van 800 liter. Opgemerkt moet worden dat volgens aquarium verlichting, de kleur kan veranderen van bruin tot chocolade en zelfs zwart.

Afbeelding

Foto Ad Konings.

Afbeelding
Foto Ad Konings.

Afbeelding
Foto Ad Konings.

Afbeelding

Foto Ad Konings.


Referenties:
- Een herziening van het geslacht Vis Cichliden uit het Tanganyika-meer Petrochromis, met beschrijving van een nieuwe soort van Kosaku Yamaoka gepubliceerd in het Journal of Japanse Icthyology (Vol. 30, nr. 2, 1983).
- Tanganyika Cichliden in hun natuurlijke habitat, Ad Konings.

Met dank aan Jorge Bravo auteur van dit artikel

Vertaling : Ton Sakes

vrgr Ton
Laatst gewijzigd door asakes op 12 nov 2011, 14:00, 4 keer totaal gewijzigd.
Please Don't Take Your Organs To Heaven ~ Heaven Knows We Need Them Here
Tropheus Namansi red
Petrochromis Moshi Yellow
Petrochromis Red fin Longola
Petrochromis Famula Tembwe Gold.
Petrochromis Red Bulu Point.

Gebruikersavatar
JohnP
Berichten: 2147
Lid geworden op: 01 jan 2007, 16:56
Locatie: Spijkenisse

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door JohnP » 09 nov 2011, 19:59

Ik ben sprakeloos wat een mooie beschrijving ik doe het je niet na. :wink:

Gebruikersavatar
JCB
Berichten: 2732
Lid geworden op: 30 apr 2006, 14:56

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door JCB » 09 nov 2011, 20:15

JohnP schreef:Ik ben sprakeloos wat een mooie beschrijving ik doe het je niet na. :wink:
Kopieren en plakken van een spaans forum kan iedereen he John. Zoals Ton zelf ook al aangeeft :lol:

Maar is idd een leuke beschrijving om te lezen.
Tanganyika, it's a kind of magic.

Gebruikersavatar
Valentijn
Berichten: 651
Lid geworden op: 13 dec 2009, 22:23
Locatie: Ter Aar

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door Valentijn » 09 nov 2011, 20:24

En het vertalen dan, kan jij zo goed spaans. :lol: :lol:

Mooi artikel ton, en duidelijk ook van de beschreven soorten.

Gebruikersavatar
asakes
Berichten: 387
Lid geworden op: 02 okt 2007, 22:42
Locatie: Almere

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door asakes » 09 nov 2011, 20:26

Valentijn schreef:En het vertalen dan, kan jij zo goed spaans. :lol: :lol:

Mooi artikel ton, en duidelijk ook van de beschreven soorten.

Si yo hablo Espanol

Saludo Ton
Please Don't Take Your Organs To Heaven ~ Heaven Knows We Need Them Here
Tropheus Namansi red
Petrochromis Moshi Yellow
Petrochromis Red fin Longola
Petrochromis Famula Tembwe Gold.
Petrochromis Red Bulu Point.

Gebruikersavatar
JohnP
Berichten: 2147
Lid geworden op: 01 jan 2007, 16:56
Locatie: Spijkenisse

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door JohnP » 09 nov 2011, 20:36

JCB schreef:
JohnP schreef:Ik ben sprakeloos wat een mooie beschrijving ik doe het je niet na. :wink:
Kopieren en plakken van een spaans forum kan iedereen he John. Zoals Ton zelf ook al aangeeft :lol:

Maar is idd een leuke beschrijving om te lezen.
Hij heeft er toch moeite voor gedaan.

Gebruikersavatar
Paula
Berichten: 2074
Lid geworden op: 23 dec 2003, 18:03
Locatie: Zeewolde

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door Paula » 09 nov 2011, 21:10

Interessante info om te delen Ton :) , maar er gaat toch niks boven eigen ervaringen met dit soort vissen en dat geldt natuurlijk voor alle vissen. :mrgreen:

Paula
Tanganyika: "It's a kind of Magic".

Gebruikersavatar
asakes
Berichten: 387
Lid geworden op: 02 okt 2007, 22:42
Locatie: Almere

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door asakes » 09 nov 2011, 21:12

Gijs en Paula schreef:Interessante info om te delen Ton :) , maar er gaat toch niks boven eigen ervaringen met dit soort vissen en dat geldt natuurlijk voor alle vissen. :mrgreen:

Paula
Helemaal mee eens Paula


vrgr Ton
Please Don't Take Your Organs To Heaven ~ Heaven Knows We Need Them Here
Tropheus Namansi red
Petrochromis Moshi Yellow
Petrochromis Red fin Longola
Petrochromis Famula Tembwe Gold.
Petrochromis Red Bulu Point.

Gebruikersavatar
oostijnoo
Berichten: 3017
Lid geworden op: 06 apr 2009, 21:26
Locatie: Wuustwezel, België.

Re: Petrochromis een soort beschrijving

Bericht door oostijnoo » 09 nov 2011, 21:31

Altijd leuk om lezen ...info over Petrochromis.
300x220x95
No lift...like an airlift.

Gebruikersavatar
Bart
Site Admin
Berichten: 7235
Lid geworden op: 13 dec 2003, 21:34
Locatie: Zuid-Holland
Contacteer:

Re: Petrochromis - overzichtsartikel beschrijving geslacht

Bericht door Bart » 10 nov 2011, 07:45

Mooi artikel! Ik heb het "sticky" gemaakt en de titel ietsje aangepast. Als we zelf een berg mooie foto's erbij kunnen plakken kan ik het als "standaard" artikel opnemen op de mainpage. Weet iemand of die tekeningen rechtenvrij zijn?

Gebruikersavatar
asakes
Berichten: 387
Lid geworden op: 02 okt 2007, 22:42
Locatie: Almere

Re: Petrochromis - overzichtsartikel beschrijving geslacht

Bericht door asakes » 10 nov 2011, 08:54

Hoi,

Ik mocht het gehele artikel overnemen inclusief alle tekeningen en fotos

vrgr Ton
Please Don't Take Your Organs To Heaven ~ Heaven Knows We Need Them Here
Tropheus Namansi red
Petrochromis Moshi Yellow
Petrochromis Red fin Longola
Petrochromis Famula Tembwe Gold.
Petrochromis Red Bulu Point.

Gebruikersavatar
Bart
Site Admin
Berichten: 7235
Lid geworden op: 13 dec 2003, 21:34
Locatie: Zuid-Holland
Contacteer:

Re: Petrochromis - overzichtsartikel beschrijving geslacht

Bericht door Bart » 10 nov 2011, 21:49

Dat begrijp ik, maar het is niet aan Jorge Bravo om toestemming te verlenen voor het gebruik van foto's van Ad Konings, foto's zonder vermelding van rechthebbende en tekeningen uit verschillende publicaties. :wink:

In een forumbericht wordt dit oogluikend toegestaan, in een artikel op de mainpage is dat "not done" . Voor alles op deze site is toestemming verleend, dus dat zal voor het plaatsen van zo'n artikel ook moeten. Nu ben jij de plaatser van dit artikel, dus dat gaat min of meer aan de verantwoordelijkheid van het sitebeheer voorbij (strikt genomen niet, overigens). Jij host de foto's op jouw persoonlijke webspace, dat is jouw keuze en daar heb ik geen invloed op. Maar eigenlijk mag dat niet zomaar.

Dus laat ik het lekker hier op het forum staan... 8-)

Plaats reactie