Paracyprichromis nigripinnis

Een mooie aanvulling op het cichlidenbestand in een ruime bak (liefst meer dan 200 liter en vanaf 50 cm. diep) is een schooltje Paracyprichromis nigripinnis. De vis is bij velen beter bekend als “Blue Neon”, duidend op de iriserend blauwe strepen die bij mannetjes prominenter aanwezig zijn. De vis wordt tot 9 centimeter groot en komt in het gehele meer voor tot een diepte van 40 meter. Ze voeden zich net als Cyprichromissoorten met plankton. In het aquarium kunnen met bijna alle complete voeders uit de voeten, en vormen diepvriescyclops en -watervlooien en prima aanvulling op dat menu. Vroeger werden ze tot het geslacht Cyprichromis gerekend, maar door verschillen in het skelet en paarwijze kreeg het beestje een geheel eigen naam.

Het afzetten van de eitjes gebeurt in de buurt van een rechtopstaande steen. Omdat het vrouwtje “op haar kop” staat, kan ze de afgezette eitjes ophappen als ze langs haar kop zinken. Het mannetje waaiert zijn hom in de richting van de eitjes en zo worden de eitjes bevrucht alvorens ze worden opgehapt. Er worden niet veel eitjes afgezet, 5 – 10. Zodra de jongen vrijzwemmen, kunnen ze met fijn droogvoer, artemia en cyclops gevoerd worden.

Ze houden van een bak waar veel open water is, alsook verticaal gerangschikte rotsen met verticale holen ertussen. Als de bak zo ingericht is, zijn de vissen minder stressgevoelig en is de kans op nakweek groter. De vissen gedragen zich vrij rustig, en dat zouden andere bewoners ook moeten zijn. Onderstaand een foto van een vrouwtje met jongbroed in de bek.