Oreochromis tanganicae

Tekst: Bart Jansen 

De enige vertegenwoordiger uit de Afrikaanse cichlidengroep van Tilapia die in het Tanganyikameer leeft is Oreochromis tanganicae. De vis houdt zich in het meer voornamelijk op in de minder diepe delen, boven zandbodem en rotskust. Het is een grote cichlide, waarvan de mannelijke exemplaren tot 40 cm. groot kunnen worden. Het lichaam van de dominante man is getooid met iriserende schubben die groen/blauw kunnen kleuren. De zomen van de vinnen vertonen rood-oranje kleuren. Vrouwelijke en niet dominante exemplaren vertonen duidelijk minder kleur en kunnen enkele vage dwarsbanden vertonen. De lippen zijn bezaaid met kleine tandjes waarmee de met algen begroeide rotsen worden afgegraasd (zie foto onderaan de pagina).

Ze kunnen af en toe een stevige zwemspurt inzetten, en een aquarium moet daarvoor wel de ruimte kunnen bieden. Ook moet een vrouwelijk exemplaar een uitval van een mannetje kunnen ontwijken. Daarom zou een aquarium met bodemafmetingen van 300*80 cm. geen overbodige luxe zijn. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat deze vis weinig gehouden wordt. Vanwege het voortplantingsgedrag is het aan te raden een dikke zandbodem te nemen. Het aquarium kan verder worden ingericht met een paar stevige rotsen. Deze soort is een Aufwuchseter, dus plantaardig voer mag zeker niet op het menu ontbreken. Ze zijn eenvoudig aan droogvoeders te wennen.

Deze vissen kunnen in korte tijd voor veel nageslach zorgen. Ze kunnen al vanaf 10 cm. geslachtsijp zijn. Het mannetje maakt een kuil van zo’n 10 diep en 40 cm. doorsnee, omgeven door een walletje. De nabije omgeving (doorsnee circa 3 meter) wordt tot zijn territorium gerekend, andere vissen zijn daarin niet welkom. Met pronkgedrag wordt een vrouwelijk exemplaar naar de kuil gelokt. Gaat zij niet op zijn avances in, dan kan ze een uitval verwachten. Als het vrouwtje uit het zicht is, of uit het territorium, heeft ze pas weer wat rust. Weet het mannelijk exemplaar haar tot afzetten te verleiden, dan worden er in meerdere afzetcycli honderden eitjes afgezet die door het vrouwtje in de bek worden genomen. Ook na het uitkomen van de eitjes worden de jongen nog enige tijd in de bek teruggenomen.

Vanwege de afmetingen is deze vis uitsluitend in een groot aquarium te houden.