Neolamprologus pulcher

Neolamprologus

Ook wel eens de ‘Neolamprologus daffodil’ genoemd. Deze naam is echter niet correct, en leidt vaak tot verwarring over welke soort het nu gaat. Ook de naam ‘Neolamprologus brichardi daffodil’ zien we nogal eens verschijnen. Die naam is niet juist. De twee soorten N. pulcher en N. brichardi lijken redelijk sterk op elkaar, maar ze zijn toch eenvoudig te onderscheiden: de pulcher heeft een gele kleur in de vinnen en de brichardi niet. De zgn. ‘Daffodil’ is een geografische variant van de N. pulcher (Konings, 1998). Als naamsaanduiding kan dus het best Neolamprologus pulcher “Daffodil” worden aangehouden. Bij jonge dieren is dit onderscheid nog niet te maken. Iets om rekening mee te houden bij aankoop. Ze worden 9 cm. en zijn daarmee geschikt voor de kleinere aquaria vanaf 100 liter. Voedsel: alles, maar voornamelijk van dierlijke oorsprong.

Deze holenbroedende cichlide zet eitjes af in een holte, tussen stenen of in een groot slakkenhuis. Meestal Ze verdedigen het nest en de jongen fel. Ze produceren ca. 50 jongen per legsel. De jongen kunnen bij de ouders gelaten worden tot ze ongeveer 2 cm. zijn. Daarna worden ze door de ouders verjaagd.

Wat betreft gedrag en uiterlijk heeft deze soort veel overeenkomsten met N. brichardi. Let op dat beide soorten niet verward worden of bij elkaar worden geplaatst: kruisingen tussen beide soorten ontstaan gemakkelijk.