Neolamprologus cylindricus

Tekst: Mark Ros

Hoewel sterk verwant aan de N. leleupi (longior) en N. mustax zie je deze gast niet erg vaak in het Tanganyika aquarium. N. cylindricus komt voor in het zuidoostelijke deel van het Tanganyika meer, van Karema in Tanzania tot de zuidelijkste punt van het meer, met uitzondering van Chituta, waar hij wordt ‘vervangen’ door N. mustax. Over de gehele lengte van het lichaam is een verticaal bandenpatroon te zien, de grondkleur is beige en de banden zijn licht tot heel donker bruin. De vinnen zijn groenig blauw tot geel/blauw en laten een mooie iriserende schittering zien. De soort laat geen polychromatisme zien, hetgeen inhoudt dat er geen verschillende kleurvormen zijn, hetgeen bij N. leleupi en N. mustax wel het geval is. Mannetjes kunnen 10 tot 12 centimeter lang worden, vrouwtjes blijven wat kleiner, qua uiterlijk is er verder geen verschil.

In het wild gedraagt de N. cylindricus zich redelijk solitair, het mannetje heeft een territorium en alleen paringsrijpe vrouwtjes worden hierin toegelaten. In het aquarium vormt N. cylindricus een paar tijdens de broedperiode, bij de paring worden de eitjes afgezet in het hol van het vrouwtje, het mannetje neemt dan de bewaking van het territorium op zich, terwijl het vrouwtje voor de jongen zorgt. Meestal duurt de paarvorming slechts enkele weken, daarna gaan beide ouders weer hun eigen weg. Enkele dagen na het afzetten van ruim honderd eitjes, als de jongen vrijzwemmen, is de dooierzak opgeteerd en kunnen de jongen met fijn voedsel gevoerd worden. Dat kan bestaan uit heel fijn droogvoer en/of Artemia-naupliën.

Deze vissen hebben een aquarium nodig van redelijk ruime afmetingen: vanaf ongeveer 200 liter en 1 meter lengte. Ze hebben een redelijk groot territorium, maar zijn in hun gedrag vrij rustig, onderling kunnen ze wel erg agressief zijn. Er moeten veel rotsen aanwezig zijn zodat zowel het mannetje als het vrouwtje een gebied in kunnen nemen. N. cylindricus is geen moeilijke eter, in de natuur leven ze van kleine ongewervelden zoals garnaaltjes. In het aquarium kunnen ze ook prima gewend worden aan droogvoer en zelfs spirulinavlokken.