Neolamprologus brevis

Algemeen
Eén van de kleinst bekende cichliden: mannetjes tot 5 cm.; de vrouwtjes blijven kleiner. Ze worden vaak ‘slakkenhuiscichlide’ genoemd, en brengen hun tijd graag in en rond slakkenhuizen door. De slakkenhuizen bieden bescherming en ze zetten hun eitjes er in af. Deze vis is niet moeilijk om te houden en door zijn boeiende gedrag een prima vis voor de beginnende Tanganyikaliefhebber of voor iemand met een kleiner aquarium. 

Kweek
Ze komen vrij vlot tot voortplanting, zolang ze goed (betekent niet: veel) te eten krijgen, en het water in orde is (water alkalisch en aan de harde kant). Als schelpjes kunnen lege huisjes van escargots genomen worden (zijn inclusief slak in het vriesvak van een grotere supermarkt aanwezig). Ook kunnen de slakkenhuizen worden gebruikt die bij tuincentra verkrijgbaar zijn. Zodra er een paar gevormd is en een vrouwtje blijft plots erg sterk aan een slakkenhuis gebonden, zijn er waarschijnlijk eitjes afgezet. Dit zijn er meestal een 25 tot 30.

De jongen zijn erg klein en groot te brengen met pas uitgekomen Artemia en fijngewreven droogvoer. Indien in het aquarium veel slakkenhuizen liggen, zal het niet eenvoudig zijn de jongen uit te vangen: ze verschuilen zich bij gevaar zo diep mogelijk in een slakkenhuis.

Bijzonderheden
Ideale beginnersvis en geschikt voor kleine aquaria. Als ze nog niet uitgegroeid zijn, kunnen ze sterke overeenkomst met N. calliuris vertonen.