Lobochilotes labiatus

Tekst: Laurette de Nijs

Lobochilotes labiatus, een zeer zeldzaam gehouden vis in aquaria. Dit mede door de agressie van de soort en de grootte bij volwassen leeftijd. Deze soort kan namelijk ruim 40 cm groot worden in de natuur. In het aquarium zal deze vis niet groter worden dan 30 cm, maar vereist dus wel een ruim aquarium (vanaf 2 meter). Zoals men op de foto kan zien heeft deze vis zeer grote lippen. Deze spelen een belangrijke rol in het vinden van voedsel tussen de rotsen. Zij nemen namelijk met de lippen het voedsel waar. Ook gebruiken zij deze lippen om bv. de kleine cichliden soorten die zich schuil houden tussen de rotsen weg te halen. Door hun lange lippen kunnen zij beter tussen de spleten en openingen in de rotsen komen. Het uiterlijk van deze soort is over het algemeen groenachtig-wit of groenachtig-zilverbruin. Er lopen over het lichaam 12 dwarsbanden die afhankelijk van het exemplaar kunnen verschillen in intensiteit. Deze banden zijn donkergrijs tot zwart van kleur. Lobochilotes labiatus wordt in de natuur aangetroffen op dieptes tot 40 meter, afhankelijk van de vangstlocatie. De vis leeft voornamelijk in de kustwateren bij de rotszones, maar vermoed wordt dat deze soort zich ook deels op de zandvlaktes begeeft op zoek naar eten (denk hierbij aan krabben e.d.). De soort is endemisch voor het Tanganyikameer, maar wordt ook aangetroffen in de Malagarasi River. Een aquarium moet ingericht worden met rotsen, maar ook open vlaktes worden aangeraden.

Het verschil in geslacht kan men herkennen aan de eivlek bij de man op de aarsvin. Ook dit is een muilbroedende cichlide. Het broedproces is vergelijkbaar met die van de Cyphotilapia. Er worden per broedsel ongeveer 400 eieren afgezet via de eivlekmethode. De moeder zal de eieren 3 tot 4 weken vasthouden. In de natuur hebben onderzoekers opgemerkt dat de jongen van deze soort eigenlijk nooit worden aangevallen of opgegeten door andere soorten. Dit komt doordat de ouders deze zeer actief beschermen.

Dit is een zeer mooie en exclusieve vis om te houden in het aquarium. Maar door de hoge agressie tegen soortgenoten en eventuele medebewoners is dit zeker een zeer lastige vis om te houden. Aangeraden wordt dan ook om 1 man op een 3- tot 4-tal vrouwen te houden. 2 mannen in een aquarium zal zelden slagen mits men praat over een zeer ruim aquarium (vanaf 3000 liter). Koppels schijnen naar de weinige ervaring die er is, ook niet goed te gaan dus men moet echt denken aan een kleine harem van deze soort van 4 tot 5 dieren.