Limnochromis staneri

Tekst: Gijs Knoop

Algemeen
Deze weinig gehouden vis, die in de diepere delen van het zuidelijk deel van het Tanganyikameer voorkomt, wordt tot 20 cm. lang. In het wild voeden ze zich met vissen en schaaldieren. Limnochromis staneri is zeker een vis die tegenover andere soorten zijn mannetje staat. Vissen die zich angstig gedragen of laten merken onder de indruk te zijn, worden nagejaagd. Frontosa’s daarentegen zijn de baas en meervallen worden vrijwel genegeerd, ook een Auchenoglanis. De combinatie met Variabilichromis en Lepidiolamprologus is mogelijk maar deze worden af en toe toch achterna gezeten. Ook een eenzame N. cunningtoni wordt getolereerd. Verder wordt alles wat vreemd is in het aquarium zoals handen, slang en netjes acuut aangevallen.

Kweek
Het is een vrij territoriale soort die als hij zin heeft (lees wil paren) een groot deel van de bodem als zijn gebied ziet. Het is een biparentale muilbroeder.

Bijzonderheden
Zoals te lezen is dit een vis die niet alle andere vissen accepteert. Een zeer ruim aquarium en de mogelijkheid om zonodig vissen snel elders onder te brengen zijn dan ook nodig. Dit is een vis die weinig gehouden wordt, ervaringen zijn niet veel voorhanden. Dat is dan ook de reden dat het houden van deze vis vooralsnog alleen voor ervaren cichlidenhouders aan te raden is.