Lepidiolamprologus elongatus

Tekst: Edwin Kuyntjes

Algemeen
Een typische Lepidiolamprologus: agressief en dreigend!

Deze cichlide is een langgerekte (“elongatus”) snelle vis, die erop gebouwd is vis te eten en na te jagen. L. elongatuszwemt voortdurend boven het bodemoppervlak rond op zoek naar eventuele “actie”. Het is dus niet bepaald een “hanger”. Deze vis is echt aanwezig en zal maar zelden tussen de rotsen zitten. Ze zijn goed in een aquarium te houden, mits het bestand erop wordt aangepast. Elke holenbroeder kan een vijand zijn en wordt fanatiek tussen de rotsen gejaagd. Ze zullen andere vissen niet helemaal najagen, maar ze houden een flink deel van je aquarium “schoon voor eigen gebruik”.

Combineren met vedervinnigen, Synodontissen en Cyprichromissen is meestal geen probleem. Voor gezeldschap kan men dus het best in die richting zoeken. Gezien de onderlinge agressie is het het best deze vis als eenling te houden.

Nadeel bij het houden van L. elongatus is dat er eigenlijk alleen wildvangexemplaren te krijgen zijn. Wild als ze zijn, kunnen deze dieren soms vanzelf in een aquarium “vast” komen te zitten tussen de rotsen. Ze zijn zo een kleine leefomgeving gewoonweg niet gewend. Koppels die net aangeschaft zijn kunnen elkaar in korte tijd afmaken, zodat er maar 1 exemplaar overblijft. Ze koppelen dus vrij moeilijk. Met grote groepen is voor zover bekend nog nooit geexperimenteerd. Voor wat betreft de agressie: nakweek zou rustiger kunnen zijn. Man en vrouw zijn ongeveer even agressief.

Kweek
Kweek met deze vis levert de nodige problemen op. Het is een substraatbroeder, wat wil zeggen: ze leggen de eieren op een willekeurige plaats neer en houden je ander vissen met felle uitvallen op afstand. Daarbij zijn ze vaak sneller dan andere vissen weg kunnen vluchten! Andere vissen lopen dus gemakkelijk beschadigingen op, tenzij het aquarium zo’n 4 meter lang is.

Mochten zich meerdere vissen in de bak bevinden, waarin is afgezet, dan is er de mogelijkheid het legsel weg te nemen. Het paar kan dan even ruzie krijgen, maar als de bak voldoende groot is, kan het vrouwtje vluchten, en kunnen de gemoederen tot bedaren komen. Deze vis doet het prima als eenling.

Bijzonderheden
De bovenstaande tekst zegt genoeg! Wees gewaarschuwd! In kleinere aquaria, of met meerdere dieren van deze soort, kan er eenvoudig een slagveld worden aangericht. Deze vissen deinzen voor geen enkele andere vis terug.