Lamprologus callipterus

Tekst: Melchior de Bruin

Lamprologus callipterus is een bijzonder beestje. De lengte van een volwassen man ligt rond de 16 cm. De lengte van een volwassen vrouw is slechts 6 cm. Halfwas mannen leven vaak in scholen of groepen. Ze komen in veel verschillende habitats voor. Volwassen mannen leven solitair en hebben een harem vrouwtjes. In het meer zijn L. callipterus mannen gezien die 30 vrouwen in een harem hadden. De vrouwtjes blijven veel kleiner. De vrouw is dan ook de enige die toegang heeft tot de schelp. Ze eten ongewervelden en kleine vissen. In het aquarium nemen ze genoegen met vlokvoer en diepvriesvoer. (Mysis, krill, cyclops, daphnia). Hier is een uitgebreid artikel te lezen over Lamprologus callipterus.

Ook hier is de Lamprologus callipterus een bijzonder geval. De volwassen mannen leven, zoals gezegd, met een harem vrouwen. Maar, dat wil niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk de eitjes van de vrouwen bevrucht. De halfwas mannen hebben een slimmigheidje uitgevonden om toch voort te planten. Halfwas mannen kunnen, binnen enkele seconden (eigen observatie), de vlekken die een L. callipterus vrouw typeert, namaken. Ze zien er dan (bijna) zo uit als een vrouw. Zie ook de foto onderaan deze pagina. Bovendien zijn ze ongeveer dezelfde grootte als de vrouwen. Op deze wijze kunnen ze vrij gemakkelijk het territorium (lees: gezichtsveld) van de volwassen L. callipterus man binnenzwemmen. Deze merkt het bedrog pas na enkele seconden. Precies genoeg om letterlijk bij een vrouwtje in de schelp te duiken en haar eitjes te bevruchten. (Zie ook de film: “Lake Tanganyika, Jewel of the Rift” na 34:40). Volgens deze film blijven sommige L. callipterus hun hele leven klein. (vormen als het ware een soort dwerg-variant). Door het samenscholen van de kleine L. callipterus mannen vergroten ze hun kans op slagen bij hun pogingen vrouwtjes in harems te bevruchten.

L. callipterus koppel met eitjes

Het is een vrij rustig visje dat wel zijn mannetje staat. De man is vooral agressief als ze aan het afzetten zijn. Voor de rest zal hij niet snel een vis aanvallen. In het algemeen combineert deze vis wel goed met de meeste vissen uit het meer. De enige vissen waar hij niet goed mee zal combineren zijn grote rovers, zoals Cyphotilapia frontosa omdat de kleinere exemplaren daaraan ten prooi kunnen vallen. Bakgenoten tot enkele cm. groot kunnen als voer worden gezien.

Lamprologus