
Foto’s en Tekst: Björn Vermeulen
Julidochromis marksmithi is een veel gehouden Tanganyika-cichlide. Eén van de mooiste varianten van deze soort komt uit de wateren rond de plaats Kipili. De randen van de rug, – en staartvin hebben een blauwe schijn die in het licht prachtig contrasteren met het fel gele lichaam.
In het verleden ging Julidochromis marksmithi als Julidochromis sp. ‘Regani Kipili’. Het verschil met J. regani is echter duidelijk te zien; de onderste horizontale streep begint bij J. Regani op het kieuwdeksel en loopt over het lichaam door naar achteren. Bij J. marksmithi stopt de streep na het kieuwdeksel en ontbreekt derhalve op het lichaam waardoor hij meer lijkt op J. ornatus. Het verschil met J. ornatus is echter weer dat deze soort enkele centimeters kleiner blijft.
Bij jonge dieren van J. marksmithi is het geslachtsonderscheid niet duidelijk. Voor een koppel kan men dan ook het beste met 5 of 6 exemplaren starten. Zodra er een koppel is gevormd zullen de andere dieren niet worden getolereerd. Om slachtoffers te voorkomen dienen deze zo snel mogelijk uit het aquarium te worden verwijderd. Eenmaal volwassen worden de vrouwen, in tegenstelling tot veel andere cichliden, een stuk groter en voller dan de mannen. Vrouwen kunnen een lengte bereiken van circa 12cm. Mannen worden tot 9cm groot.

J. marksmithi zijn holenbroeders die het grootste gedeelte van hun tijd doorbrengen bij en tussen de rotsen. Ze zijn in staat een gehele rotspartij uit te graven en deze plek te claimen als territorium. Deze plek zal fel worden verdedigd tegen indringers. Vooral meervallen worden hardhandig aangepakt. Vanwege hun agressie, ook tegen andere soorten, is een aquarium vanaf 300 liter geschikt. Wanneer men enkel een harmonieus paar houdt zonder andere soorten kan dit in circa 150 liter.
Kweek
Wanneer er eitjes zijn gelegd neemt de agressiviteit toe.
Eitjes worden afgezet tegen een rots binnen het territorium. Een nest bestaat uit 40 tot 50 eitjes welke, indien bevrucht, na 2-3 dagen uitkomen. Na circa 5 dagen zullen de jongen vrij zwemmen. Wanneer men jongen wil overhouden kunnen zij het beste verwijderd worden vanaf circa 2,5cm. Vanaf die lengte kunnen de ouders agressief worden tegen de jongen.