Interochromis loocki

Tekst: Edin Mehmedbegovic

Algemeen
Interochromis loocki Poll, 1949, behoort tot de Tropheini, een grote familie muilbroeders, voornamelijk groenvoereters. Interochromis loocki is een middelgrote grazer welke een groot deel van zijn tijd spendeert in de ondiepere delen van het Tanganyika-meer, vergezeld door Tropheus en Petrochromis. Daar foerageren de dieren in kleine groepen en harems op zoek naar aufwuchs.

I. loocki is in de Tropheini wereld een vreemde eend in de bijt; ze vertonen niet de kenmerkende dikke (graas)lippen van een een Petrochromis maar lijken qua grootte en biotoop toch wel op Petrochromis. Afgaande op uiterlijke kenmerken lijken de dieren wellicht meer op vissen uit de Simochromis familie.
Qua agressie moet men de dieren vergelijken met een Petrochromis trewavasae, welke door velen gezien wordt als een relatief milde Tropheini. In het wild komt Interochromis loocki in vrijwel het gehele meer voor, vaak vergezeld met een Petrochromis neef, Petrochromis orthognathus. Alle varianten delen één duidelijk kenmerk, de geel-oranje vlekken/tekening op de kop.
In het algemeen kan gesteld worden dat de noordelijke varianten meer blauwgroene kleuren vertonen in de vinnen en de zuidelijke varianten meer roodblauw. 

In een aquarium dient met dezelfde voorzieningen te bieden als bij andere Tropheini. Veel stroming en licht, veel rotsen en beschutting en plekken waar de dieren kunnen grazen. Wildvang dieren komen soms schrikachtig over in een aquarium, dit is normaal. De dieren hebben van nature een alertheid die niet snel zal verdwijnen. Wat betreft medebewoners kan men denken aan Eretmodus, Tanganicodus, Petrochromis, Tropheus, Pseudosimochromis en Simochromis babaulti. Om problemen te vermijden is het verstandig geen soorten bij te plaatsen die qua kleur en tekening vergelijkbaar zijn.
Afhankelijk van het karakter van de beschikbare dieren kan men er voor kiezen Interochromis loocki in een groep te houden met meer dames dan mannen of in een harem met 1 mannetje en meerdere dames.
Wat betreft voer, Interochromis loocki is geen kieskeurige vis. Wildvang exemplaren zullen de eerste weken een dieet van Garnalenmix aangevuld met Spirulina vlokken/granulaat het meest waarderen. Vaak hebben de dieren behoefte aan vers voer om aan te sterken. Met een verloop van enige weken kan men (indien gewenst) afbouwen met de Garnalenmix en opbouwen met Spirulinavlokken/granulaat.

Close-up van het gebit van Interochromis loocki

Kweek
Het is relatief makkelijk om mannetjes en vrouwtjes in een groep te onderscheiden, mannetjes hebben beduidend meer kleur in de rugvin, de staart en anaalvin. Daarnaast zijn de dieren al vanaf een centimeter of zes te sexen op basis van de geslachtsopening. Wanneer men een kweekgroep heeft volgt het lastigste deel.
I.loocki is een lastige kweker, dat wil zeggen, het is niet heel duidelijk wat het kweken op gang brengt. Het is aannemelijk dat frequent waterverversen en met enige regelmaat garnalenmix voeren bijdragen aan het stimuleren van het afzetten.
Wanneer het zover is zal het mannetje een duidelijke paartekening ontwikkelen waarbij de bovenste lichaamshelft donker kleur kleurt en het onderlijf geel wordt. Paar rijpe dames worden gelokt naar een open ruimte op een vlakke steen of zand waar een ritueel plaatst vind vergelijkbaar met andere Tropheini. Rivalen en andere vissen worden nauwlettend in de gaten gehouden en indien nodig, op afstand gehouden.
Afhankelijk van de grootte van de dame worden er 5-15 eitjes gelegd, welke na een week of 5 geen dooierzak meer vertonen. Desalniettemin worden deze verzorgd zolang moeder dat nodig vindt. De jongen zijn tegen die tijd ongeveer een centimeter tot 1.5cm groot, fijn getekend en erg fel van karakter. Inmiddels scharrelen ze tussen de stenen op zoek naar voer. Indien de jongen apart worden grootgebracht kan men de jongen voeren met fijngewreven Spirulina vlokken, zeer fijn Spirulina granulaat en Artemia Quick.

Bijzonderheden
Interochromis loocki wordt in de handel met regelmaat aangeboden onder de naam Petrochromis sp. orthognathus Tricolor. Zover de huidige kennis rijkt is dit een synoniem voor Interochromis loocki. Let bij een eventuele aanschaf vooral op de kenmerkende tekening/kleur op de kop. Een Interochromis loocki zal deze altijd hebben, afhankelijk van de gemoedstoestand zeer licht tot zeer donker van kleur. 

Interochromis locks in het wild