Het maken van een holle rots/achterwand van beton

door Jeroen Wiersma

wat heb je nodig:
– beton mix
– metselzand
– grote bak om het beton te mixen
– rubber handschoenen
– groen tuingaas
– worteldoek
– platen hout
– stoelhoeken
– ijzerdraad

Een mal maken

Met de mal boots je de binnenkant van je aquarium na. Zo weet je precies hoe groot je rots moet worden. Je hebt de mal ook nodig voor het bevestigen van het tuingaas ens als stevige ondergrond waar je het beton op kan laten rusten. Gebruik bij voorkeur niet te dun hout, omdat het gewicht van het natte beton er voor zorgt dat dun hout doorbuigt. Omdat het beton op de mal rust krijg je daardoor een bolling in je rots en wordt het lastig om hem tegen het kaarsrechte glas van je bak te plaatsen.

Bepaal de grootte van je rots en maak de mal minstens 10cm groter. Hierdoor heb je meer ruimte om straks het tuingaas te bevestigen. Bevestig de platen hout aan de buitenkant met stoelhoeken. Dit zijn metalen strippen, voorzien van boorgaten en met een hoek van 90gr. Teken grofweg de vorm van je gewenste rots op de mal. Je krijgt dan zoiets: 

De basis voor je rots maken

Het tuingaas bepaalt voor een groot deel hoe je rots er straks komt uit te zien. Boor gaten langs je getekende vorm om het tuingaas te bevestigen met ijzerdraad. Span het tuingaas er zo strak omheen dat je nog wat vormen kan maken. Als je het te strak spant, krijg je een rechte rots. Als je het losjes spant kan je meer varieren met vormen. 
Als je de aan- en uitvoer van je filter wilt integreren in je rots is het verstandig om op die plekken buizen door het gaas te steken in de gewenste stroomrichting.
Als dat klaar is kan je het worteldoek op maat snijden en eroverheen leggen. Ook hier geld dat je het doek beter ruim kan snijden. Je kan er achteraf makkelijker iets afsnijden dan aansnijden. 

Gebruik geen materiaal dat begint te rotten als het langer in het water ligt!

Kleien maar?

Voordat je de betonmix gaat aanmaken doe je er verstandig aan om de mal tussen een paar kratjes bier op de grond te leggen (zie zijaanzicht hieronder). Vooral als je er stijle stukken in hebt is het lastig kleien met beton. Het heeft namelijk de neiging naar beneden te ‘glijden’. Op deze manier werkt de zwaartekracht een stuk minder op de stijle delen.

Het is het handig dat je genoeg betonmix hebt om je rots te bedekken. Het is vrij irritant wanneer je halverwege eerst naar de bouwmarkt moet om meer te halen.
Maak je beton aan volgens de methode zoals die op het pak staat. Voor het ‘kleien’ heb ik rubberen chirurgenhandschoentjes aangehad. De eerste keer deed ik dat niet en liep ik een dag daarna met schilvers op mijn handen. Het spul onttrekt al het vocht uit je huid!

Gebruik bij het mixen niet teveel water. Zorg ervoor dat je het spul goed roert en af en toe een BEETJE water toevoegt, todat je een flink stevige pap hebt gemaakt. Je kan er eventueel metselzand aan toevoegen, maar dat moet je zelf weten, ik vond de uiteindelijke structuur dan iets natuurlijker overkomen. Er zijn ook pigmenten te krijgen die je erdoor kan mixen. Zolang je maar WEINIG water gebruikt. Had ik al gezegd dat je niet teveel water moet gebruiken?

Deponeer je dikke smurrie nu op het worteldoek. Zorg ervoor dat je de laag zo gelijk mogelijk op het doek aanbrengt. De details kan je later wel aanbrengen. Vooral aan de zijkanten moet je opletten dat je het beton goed tegen de randen aan laat komen. Deze randen zitten straks tegen het glas van je bak. Als je in je mal kieren tussen de rand en het beton hebt, heb je die straks ook in je bak. Als je alles hebt bedekt kan je het even laten drogen. De droogtijd van het betonmengsel is waarschijnlijk afhankelijk van het merk dat je gebruikt hebt. Ik kon het na een half uur nog goed bewerken. 
Maak de betonlaag niet te egaal. Een egale betonlaag ziet eruit als garagevloer. Om de structuur van het beton iets natuurlijker te maken kan je een grote steen stukslaan en die als stempel gebruiken. Met een breinaald achter het worteldoek de betonlaag omhoog duwen zorgt voor scheuren in de betonlaag. Of met een spatel of ander voorwerp structuur op de laag aanbrengen.

Heb je aan de aan- en afvoer van je pomp gedacht? Zoniet… dan is het nu te laat en moet je gaten boren als de rots droog is…

Laat de rots een week drogen voordat je ‘m van de mal haalt. 

Hatsikidee! Klaar is je rots!

Voor tips over logen kan je op het forum terecht. Ik zag daar een tip voorbijkomen voor het geval je een enorme rots hebt gemaakt die je niet in een emmertje kwijt kan: Timmer een paar balkjes opelkaar en hang daar bouwplastic in. Of gebruik het zwembadje van je kinderen. Of het ligbad van je vrouw. Be creative!