Haplotaxodon microlepis

Deze redelijk grote vis (man 20 cm, de vrouw een paar cm. kleiner) komt voor in de hogere waterlagen en is een rover die leeft van kleinere vissen die in de bovenste waterlagen in grote scholen rondzwemmen. Ze zijn tot 26 cm. waargenomen. De jongere vissen vormen grote scholen, maar ze vormen paren zodra ze volwassen zijn. Ze moeten worden gevoerd met dierlijk materiaal of voedsel dat daaruit bereid is. Het mag duidelijk zijn dat dit een flinke vis is, zodat een bak van 1000 liter geen overbodige luxe is.

100 tot 200 eitjes worden afgezet en door deze muilbroeder na bevruchting in de bek genomen. Het vrouwtje houdt de eitjes 10 dagen in de bek en laat ze dan voor het eerst vrij. De verdere (muil)broedzorg wordt door beide ouders gedaan. Wanneer er gevaar dreigt, zoeken de wat oudere jongen de bek van het mannetje op.

Houdt er rekening mee: het is een viseter. Van formaat. Toch schijnt deze vis in het aquarium rustig te gedragen en zelfs de kleine slakkenhuiscichliden met rust te laten. Dat heeft mogelijk alles te maken met een goed voedselaanbod.