Eisen aan een Tanganyika aquarium

Tanganyika aquarium van 120x80x70cm

Afmetingen

De grootte van het aquarium is afhankelijk van een aantal factoren.
Hoeveel en wat voor vissen wil je gaan houden, maar vooral, hoeveel beschikbare ruimte heb je? Een Tanganyika-aquarium waarin meerdere soorten gehouden worden, die verschillend gedrag vertonen, zoals een bak met bodem- en vrijzwemmende cichlides is al gauw meer dan 500 liter. Veel kleinere soorten kunnen ook prima functioneren in een bak van ca. 100 liter. Er is een aantal Tanganyikacichliden die kleiner dan 10 cm. blijven. Toch dient het streven te zijn de vissen zoveel mogelijk ruimte te bieden.

De afmetingen zijn idealiter: minstens 40 cm. hoog, 50 cm. is al beter. De breedte dient ook groter te zijn dan de hoogte: omdat er later nog stenen in het aquarium geplaatst gaan worden, moet er voldoende ruimte zijn om deze wat hoger te kunnen opstapelen. Bovendien ontstaat bij een dergelijke verhouding veel meer ruimte. Houdt er rekening meer dat bij een aquarium van 70 cm. hoog er meer moeilijkheden kunnen ontstaan met de ‘bereikbaarheid’ van dingen in de bak. Ligt ergens een steen verkeerd, of moet er een achterin de bak iets gebeuren, dan is het wel handig wanneer je erbij kan.

Er zijn in principe 3 manieren om aan een aquarium van bepaalde afmetingen te komen:

  • zelf maken
  • laten maken
  • kopen: advertenties napluizen of er één zetten, of naar de winkel

Het zelf lijmen van een aquarium is geen sinecure. Een kweekbakje in elkaar zetten lukt de meesten nog wel, maar een echt grote bak vereist toch de nodige ervaring. Het is dan ook verstandig hier de nodige literatuur op na te slaan en hulp in te roepen van iemand met ervaring hierin. 

Er is een aantal bedrijven dat aquaria op maat maakt. De meesten vervaardigen ook onderstellen, lichtkap en soms ook ombouw. Voordeel is dat ze aquaria tot op de centimeter nauwkeurig maken, vaak afleveren en garantie geven. Tevens kunnen specifieke wensen nagekomen worden: een gat boren (voor een biologisch filter), een schuine wand, een overloop etc. Bij ‘adressen bedrijven’ staan een paar aquariumfabrikanten vermeld.

Advertenties nalopen of een advertentie zetten….daar heb ik verder niets aan toe te voegen. Let bij een aankoop op krassen, barsten en of de kit er rondom goed uitziet. Indien een aquarium vol water te bezichtigen is, is er in ieder geval meer zekerheid wat betreft lekkage. Advertenties bekijken of zetten kan hier op het forum of natuurlijk op marktplaats. Een nieuw aquarium bij de speciaalzaak halen kan natuurlijk ook. Dat is echter wat prijziger.

Wat weegt een aquarium?

Het gewicht van een aquarium kan vlug oplopen. Een ruwe schatting gaat als volgt:
– water: 1 liter = 1 kg
– aquarium: lengte voorruit * hoogte (in mtr.) * 100 = aantal kg.
– zand: 10% van het watergewicht
– stenen: 1 liter = 2,5 kg
– lichtkap, onderstel etc. afhankelijk van het materiaal.
Elke liter ruimte die dus wordt ingenomen door steen: 1,5 kg erbij optellen.

Voor een bak van 200 * 60 * 60 met een flinke berg stenen: 200kg (=80 l.) komt dat dus op een totaal van:
720 + 120 + 72 + 120 = 1032 kg. Dit is dus zonder lichtkap, onderstel en eventueel biologisch filter. Bij de plaatsing moet hiermee rekening worden gehouden.

Onderstel

Het onderstel dat voor lichtere aquaria gebruikt kan worden kan van alles zijn. Van belang is dat een onderstel waterpas staat, recht is, niet doorbuigt en kleine oneffenheden kan opvangen. Dat laatste kan worden gerealiseerd door bv. een centimeter tempex onder het aquarium te plaatsen. 

Onderstellen voor grotere aquaria bestaan vaak uit een metalen buizenframe. Dit is licht, stevig, recht en vervormt niet. Tevens is het niet erg duur en is er onder onder het aquarium ruim voldoende plaats om alle apparatuur te plaatsen. Het is ook mogelijk een onderstel te fabriceren van steen. Dat kan door metselen en stapelen van grote stenen zoals die bij een bouwmarkt te koop zijn. Nadeel: niet direct waterpas en het levert mogelijk geen volledig vlak op waar het aquarium op komt. Een houten frame is eveneens een mogelijkheid. Houdt echter rekening met het feit dat hout ‘werkt’.

Een stalen onderstel met houten multiplex platen erop en eronder

Plaatsing

Bij de plaatsing van een aquarium dient er met 4 dingen rekening te worden gehouden:

  • Geen inval direct zonlicht: dit levert gegarandeerd een algexplosie op, vooral op de ruit.
  • Een stevige ondergrond: vooral bij houten vloeren dienen de steunpunten van het onderstel boven de draagbalken geplaatst te worden. Houdt rekening met het gewicht dat hier geconcentreerd op komt te staan.
  • Zet het aquarium op een plaats waar niet continu mensen langs lopen: dit levert stress op bij de vissen, wat kan resulteren in verstopgedrag en zelfs toegenomen vatbaarheid voor ziekten.
  • Plaats het aquarium in een ruimte waar kamertemperatuur heerst: het kost anders erg veel stroom de zaak op 25-26 graden te houden: een aquarium geeft erg gemakkelijk warmte af.

Zijn dekruiten nodig?

Vaak wel. Veel verzekeringen dekken een normale inboedel. Een groot aquarium valt daar niet altijd onder. Vraag dit na bij uw verzekeringsagent.

Dekruiten dienen meerdere doelen: tegen warmte-verlies, tegen springerige vissen, maar ook tegen teveel vocht in de lichtkap. Er zit daar nu eenmaal elektrische apparatuur en materiaal dat kan roesten. 
Er zijn een paar misvattingen die over dekruiten de ronde doen:

  • De TL-lampen en armaturen produceren zelf zoveel warmte dat daarop geen condens vormt en er geen kortsluiting kan ontstaan.
    Uitleg: ’s nacht zijn de lampen uit en kan er wel degelijk condens ontstaan. Er zijn echter wel armaturen te koop die vrijwel waterdicht zijn. Eventuele risicoplekken kan je zelf inpakken met isolatietape en siliconenkit.
  • Dan krijgen de vissen te weinig zuurstof.
    Uitleg: dat gebeurt alleen als je bak hermetisch is afgesloten en er geen planten in staan en/of wanneer er te weinig (oppervlakte)water circulatie is. Ikzelf heb meerdere cichlidenbakken met dekruiten, zonder planten en de vissen doen het prima. De dekruiten hebben hier en daar een paar mm. ‘ademruimte’.
  • Er moet dan de hele tijd water bijgevuld worden.
    Uitleg: als je het bijvullen van verdamping vervelend vindt, ververs je waarschijnlijk nooit water. Water verversen is noodzakelijk.
Dekruiten houden ook overige huisdieren uit het aquarium