Ectodus descampsii

Tekst: Jordy Wedding

Algemeen
Ectodus descampsii is een bijzonder visje dat de laatste tijd van steeds meer populariteit geniet. De vis heeft een torpedovormige bouw, een gevorkte staart en de bek in het midden van de kop. De mannetjes bezitten een rugvin die bijna buiten proporties kan zijn wat betreft de grootte. Kortom, een vis gebouwd voor een actief leven. Dit maken ze ook meer dan waar in het aquarium. Gedurende de dag vertonen ze actief zandhapgedrag; hierbij laten ze kuiltjes in het zand achter die sterk doen denken aan Callochromis. Dit komt omdat deze vissen vrij diep zandhappen, soms met hun hele kop in het zand.

Hoe ouder en groter de mannetjes worden, des te krachtiger en voller wordt de tekening in hun rugvin, welke wordt gekenmerkt door een gitzwarte stip met een blauwe iriserende rand. Uiteindelijk zullen mannetjes een lengte bereiken rond de 10 centimeter, de vrouwtjes blijven iets kleiner.Wat voedsel betreft zijn ze alles behalve moeilijk en ze zullen als eerste bij het eten zijn. Dit is ook de reden waarom ze beter niet met rustige Xenotilapia e.d. gehouden kunnen worden. In hun gedrag kunnen de mannetjes nogal onstuimig zijn en zo vissen die hun rust op prijs stellen in de stress jagen.

Kweek
Het geslachtsonderscheid is tot zo’n 5 centimer moeilijk te zien, aangezien beide geslachten de karakteristieke zwarte stip hebben in de rugvin. De mannetjes zijn rond de 7 centimeter geslachtsrijp, en zullen een krater bouwen met een diameter van rond de 30 centimeter. Vanuit deze krater proberen ze op dezelfde wijze als Xenotilapia melanogenys (en vele andere zandcichliden en vedervinnigen) de vrouwtjes te verleiden. Dit doen ze door hun vinnen volledig te spreiden en het licht dat op hun rugvin valt te weerkaatsen. Zo proberen ze de aandacht van de vrouwtjes te trekken. De voortplanting geschiedt in de krater. Ectodus is een maternale muilbroeder en zal dus geen paarband vormen. Zodra de jongen na 3 weken groot genoeg zijn, en het vrouwtje vind het tijd om ze los te laten, worden ze op een veilige plek neergezet. Daarna gaat ze haar eigen weg weer en moeten de jongen voor zichzelf zorgen.

Bijzonderheden
Ze hebben flink wat zandruimte nodig, welke wordt onderbroken door enkele rotsen. Op deze manier kunnen er meerdere mannen worden gehouden. Ectodus is een zeer actieve vis, en een prima alternatief voor mensen die Callochromis willen houden maar niet de aanhoudende agressie willen. Onderling zijn de vrouwtjes verdraagzaam, maar de mannetjes hebben allen hun eigen territorium. Deze verdedigen ze fel tegenover elkaar.