Door Bart Jansen
Kort op een rij, de uitgebreide uitleg met voorbeelden staat daaronder:
- omgeving aquarium donker
- let op weerkaatsing flits en lichte voorwerpen in de buurt
- overzichtsfoto: zo dicht mogelijk bij de bak
- foto’s niet bewerken of verkleinen
- ruit schoon, binnen én buitenkant
- geen onnodige blik”vervuiling” (magneet of thermometer op de voorruit)
Het fotograferen van de bak doe ik altijd in een verduisterde kamer (donker buiten, gordijnen dicht en kamer verlichting uit) zodat er geen hinderlijke reflecties kunnen ontstaan.
Close-up en detailfoto’s maak ik meestal met flits, ca. 80 cm. voor de bak, maar het is even zoeken naar de juiste hoek ten opzichte van de ruit zodat de flits daar niet ter hoogte van de vis in weerkaatst. Ook kan een vis zelf de flits sterk weerkaatsen, zodat de vis zelf overbelicht op de foto staat. Om de schaduw minder hard te maken kan je de flits iets “dimmen” met een stukje wit papier of katoen.
Als ik een overzichtfoto maak doe ik dat recht en midden voor de bak, zonder flits, met een lange belichtingstijd en de zelfontspanner. Ik zet de camera dan op een statief zo dicht mogelijk bij de bak (positie 1). De uiteinden van het aquarium staan dus nog maar net op de foto. De vissen zullen op de foto niet of als een wazige streep te zien zijn.

Als de vissen duidelijk op de overzichtfoto moeten flits ik wel, maar dan zorg ik dat de flitser net boven de rand van de voorruit uitsteekt (positie 2) (qua hoogte-positie voor de bak) zodat er net geen relectie van de flits is. Nadeel van de flits: de kleuren in de bak kunnen minder goed overkomen. Voordeel: de kleuren van vissen kunnen veel mooier zijn.
Hieronder een aantal voorbeelden van hoe het niet moet en wat er niet goed aan is. Let op: de voorbeelden zijn ter illustratie en daarom sterk overdreven.
De overzichtsfoto is niet recht van voren genomen. De foto kan nu moeilijk netjes worden bijgesneden. Verder staat er teveel (lichte) omgeving op, waardoor alles IN de bak erg donker en dus slecht zichtbaar wordt.

Reflectie van lamp en raam. Te voorkomen door te fotograferen in een verduisterde kamer, als het buiten donker is. Bovendien heeft een camera die automatisch scherpstelt de neiging op die lichtere reflecties scherp te stellen.

Deze foto is duidelijk onderbelicht. Doe alle aquariumverlichting aan, neem een langere sluitertijd of flits bij. Plaats de camera ook miiden voor het aquarium. Met de PC is zo’n foto wel wat lichter te maken, maar de kleuren zullen niet mooi zijn.

Zorg voor een schone ruit. Een automatisch scherpstellende camera (autofocus) stelt scherp op het dichtstbijzijnde object. Poetsen dus, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Krassen, opgedroogde druppels, kleine algjes en vingerafdrukken kunnen de scherpstelling in de weg zitten én door de flits sterk oplichten.

Deze foto is niet horizontaal genomen, te ver af (teveel omgeving aan de linkerzijde) en overdag. Bovendien is de foto onscherp. Verder is de foto overdag genomen (reflecties). Het gebruik van de flits is wel goed: er is geen reflectie van in de ruit, maar net wel op de kap. De foto is dus zo laag mogelijk voor de bak genomen.

Wanneer een vis als close-up wordt gefotografeerd, zorg dan dat de vis alleen op de foto staat, recht van de zijkant. Een beetje schuin van voren mag ook. Ook hoort de vis er met gespreide vinnen op te staan.

De vissen op de voorgrond zijn te dicht bij de flits en daardoor overbelicht. Sommige vissen hebben reflecterende schubben waardoor ze snel overbelicht zijn. Neem wat meer afstand, of probeer de flits wat te dimmen door er een stukje wit papier of stof voor te houden.

In een poging de flitsweerkaatsing in de ruit te voorkomen is deze foto in een extreme hoek gemaakt ten opzicht van de ruit. Door lichtbreking vervormt alles wat achter de ruit te zien is. Kies de hoek tussen de camera en de ruit dus niet te klein.

Bij het maken van aquariumfoto’s door de amateur kan het best een digitale camera gebruikt worden omdat er heel veel foto’s mee gemaakt kunnen worden. De beste foto’s kunnen dan bewaard worden.
Willen we de aquariumfotografie naar een hoger plan tillen, dan is er op het internet uitgebreidere informatie te vinden.