200x60x65cm – Art Landman

Naam
Afmetingen
Vissen

Art Landman
200 x 60 x 65cm
7 Cyphotilapia gibberosa Kapampa
2 Neolamprologus sexfasciatus
4 Neolamprologus leleupi
1 Altolamprologus compressiceps

Inrichting

Dit is mijn ‘diepwater-biotoop’ met vissen die allemaal op ongeveer 45 meter diepte voorkomen. Waarnemingen ter plaatse geven aan dat de Gibberosa’s bijna altijd gesignaleerd worden boven stenen, de bak is daarnaar opgebouwd. Vlakke stenen, over elkaar heen gestapeld met enkele tot aan het oppervlak opgebouwde stapels.

Links en rechts in de bak is een klein gedeelte met zand, waar de leleupi’s zich al gravende naar hartenlust uitleven. Er is altijd wel een stel met een nest jongen.

Er is geen gebruik gemaakt van planten, op 45 meter diepte komen die niet voor. Onlangs heb ik spontaan enkele korstmossen op de stenen en achterwand gekregen, die te zien zijn als ronde witte vlekken. De achterwand is daar dus niet beschadigd.

Techniek

Zelf gemaakte achterwand, zijwanden en enkele zelf gemaakte namaakrotsen. De verlichting is summier, een Tl-buis van 58 Watt, Op het hoogtepunt van de dag zijn er 2 TL-buizen van 58 Watt aan. Ik gebruik Sylvania aquastar. Aan het begin van de nacht en de ochtend brand er een 15 Watt lampje dat gemaskeerd is met een blauw plastic omhulsel, dit geeft een blauwige gloed in het water om de nachtsituatie na te bootsen.

De stroming wordt verzorgd door 2 potfilters die beide 1000 liter/uur filteren. Op een bakvolume van 780 liter is dat niet overdadig, maar op grote diepte is de stroming uiteraard veel minder.

De temperatuur is een graadje lager dan gebruikelijk; 25ºC.