200x60x60cm – Marco Pleket

Naam
Afmetingen
Vissen

Marco Pleket
200 x 60 x 60cm
15 Tropheus sp. black Bemba + jongen
5 Eretmodus cyanostictus
6 Xenotilapia sima

Inrichting

Als planten heb ik voornamelijk gebruik gemaakt van Vallisneria spiralis, op de oppervlakte drijft wat eendenkroos, wat tijdens de wekelijkse verversbeurt van ongeveer 30% wordt uitgedund. Tevens drijven er een paar mosselplanten (Pistia) in. Buiten het decoratieve aspekt, worden deze planten ook graag door jonge vis en onderdrukte exemplaren benut als schuilplaats. 

Techniek

Ik filter over een natte bioloog d.mv. een overloopsysteem. Hierin filter ik over filterwatten (overloop), Zeranix (poreus gesteente van Aqua Vital) en stukjes koraal. Ook heb ik nog 2 grote eheim professionel-potfilters draaien. Deze dienen voor grofvuilafheveling achter de rotspartijen. In totaal wordt er door watercirculatie zo’n 2500 liter per uur verplaatst. Op de diverse uitstromers heb ik diffusors, geplaatst, zodat de bak vergeven is door kleine luchtbelletjes. Dit wordt door de vissen zeer gewaardeerd.

De bak draait nu zo’n twee jaar en de oudste Bemba’s zitten er al vanaf het begin in. Mijn populatie bestaat uit 3 verschillende groepen, zodat ik voorlopig niet hoef te vrezen voor inteelt.