220x90x65cm – Edwin Kuyntjes

Naam
Afmetingen
VissenEdwin Kuyntjes
220 x 90 x 65cm
2 Greenwoodochromis christy /wildvang
2 Lepidiolamprologus attenuatus / wildvang
2 Haplotaxodons microlepis / wildvang
3 Altolamprologus calvus F?
2 Altolamprologus compressiceps firefin / wildvang
1 Callochromis macrops Ndole red F?
1 Lamprologus lemairii / wildvang (vrouwtje)
6 Synodontis polli white Zambia / pondbread
1 Phyllonemus typus – wildvang
1 Lophiobagrus brevispinis
9 Ectodus descampsi – 3 verschillende bloedlijnen
2 Limnochromis staneri – wildvang

Inrichting

De bak is gemaakt van 18mm betonplex met een dikke glasvezelmat aan de binnenkant met 5 liter polyester erin gezogen, daarna nog een aantal lagen epoxyhars erover omdat polyester giftig zou zijn.

De stenen, de grootste tot 35 kilo per stuk! zijn allemaal levensecht en stuk voor stuk verplaatst op de bagagedrager van mijn fiets. Op de bodem ligt 100-125 filterzand – daar hoopt zich stukken minder vuil in op en slibt dus niet dicht omdat het zand rond geslepen is – zo werkt het ook (enigzins), als biologisch filter. Dit filterzand heeft drie verschillende korrelgrootten, op de open plekken ligt 25 kilo metselzand extra vanwege het graafgedrag van de Ectodus Descampsii.

De beplanting bestaat uit wat stukjes Anubias hier en daar tussen de stenen en aan de achterwand en een grote rode tijgerlotus waar regelmatig een bloem uitkomt.
De achterwand is zelf gemaakt op de “traditionele methode” – piepschuim (snijden met groot broodmes, dan verder bewerkt met een verfbrander)- daarna 3 lagen tegellijm erover – dan 5 lagen epoxy, de laatste lagen ingespoten met mini flesjes kleurstof en dan als laatste ingestrooid met metselzand voor het relief.

Techniek

De verlichting bestaat uit 4 True Light spaarlampen van 20 watt per stuk, de alggroei gaat nogal moeizaam vanwege het weinige licht en omdat ik de bak nogal veel verander.

De kap bestaat uit stukken doorzichtig polysterol die over de breedte worden ondersteund door 4 losse (verwijderbare) betonplex stroken met metalen hoeken eraan die tevens de bak bij elkaar houden, deze ingesmeerd met epoxy en kit om rotting van het hout tegen te gaan.

De bak word vrij simpel gefilterd door 1 Eheim 2217 en een 1 Eheim 2317 (met interne verwarming) Classic filters – beide met kranen voor een eenvoudige afkoppeling in verband met schoonmaken! Beide filters hebben een capaciteit van 1000 liter per uur. Er zit verder geen biologische filter op en geen extra stromingspompen.

Beschrijving

De soortenrijkdom in dit aquarium is aanzienlijk. Sommige soorten zouden onderling meestal niet aangeraden worden; met een bodemoppervlak als in dit aquarium vallen de problemen erg mee. Het visbestand vormt een rustig en harmonisch geheel en er wordt geen enkele vis nagejaagd. De beide H. microlepis zijn vrij timide en houden zich in grote openingen in de rotspartijen op. Als de kamer waarin de bak staat tot rust is gekomen, laten zij zich goed zien. Let op: dit visbestand dient niet als voorbeeldbestand voor kleinere aquaria of aquaria die anders ingericht zijn.