120x60x60cm – Frode Numan

Naam
Afmetingen
Vissen

Frode Numan
120 x 60 x 60cm
Tropheus moori ‘Moliro’
Trophues duboisi ‘Maswa’

Hier wat foto’s van mijn Tanganjikabak. Januari 2003 (bovenaan), dan winter 2001, de start in 2000. Ook een zijaanzicht onderaan de pagina (rechter kant van het aquarium is open) en een detailfoto van assimilerende algen vlak na de wekelijkse waterverversing (inzet). De bak meet 120 * 60 * 60.

Hier zijn foto’s van enkele bewoners door de jaren heen. Achtereenvolgens zien we Neolamprologus ocellatus, een jong van Tropheus moori ‘Moliro’, Paracyprichromis nigripinnis ‘Blue Neon’ en Neolamprologus brevis.

Inmiddels is er alleen Tropheus moori ‘Moliro’ en Trophues duboisi ‘Maswa’, zoals te zien op de bovenste foto.

De stenen zijn allemaal handgemaakt van cement en hol met ingangen aan de achterkant. Hieronder volgt een beschrijving van de fabricage van deze stenen. 

Het maken van cementstenen

De stenen maak je door een mal te maken in een bak zand en die te bekleden met een laag van 2 tot 4 cm dik kalkcement.
Neem een bak die de maat heeft van minstens de helft van de grootste steen die je wilt maken. Vul de bak met zand en doe daar zoveel water bij als het zand wil opnemen zonder dat het blubberig wordt. Stamp het zand aan.
Hat zand is nu als het goed is heel stevig. Nu graaf je de vorm van de te maken steen. Niet te glad en rond, dat word saai. Een kleine steen – tot ca 30 cm doorsnede – kan in één keer. Je kan door de stevigheid van het zand het holte van de mal groter maken dan het gat waardoor je schept. Een lepel is daarbij een handig instrument.
Nu maak je het cement klaar volgens de gebruiksaanwijzing maar zonder zand. Je kan eventueel een kleur toevoegen. Bij de goede schilderzaak kan je vele poedertjes (pigmenten) krijgen. Ik heb gebrande omber en oker gebruikt om een wat geelbruine kleur aan de stenen te geven. Maar echt nodig is dat niet, de algen bedekken toch elk stukje steen dat in het licht komt.

Maak het cement niet te dun. Bekleed de uitgegraven holte nu met een laag van ca 2 tot 4 cm cement. Als je klaar bent kan je de holle ‘steen’ nog vullen met het uitgegraven zand. Daarna kan je dan de boel goed aankloppen. Laat het cement minstens een week drogen. Het kan na een dag al hard aanvoelen, maar geloof me, niks is zo vervelend als het trots optillen van je eerste grote zelfgemaakte steen om vervolgens de boel in je handen uiteen te zien vallen. Geduld dus!

Nu een week graaf je de steen voorzichtig uit en spoel je hem af. Het schint niet nodig te zijn om kalkcement uit te logen maar ik heb dat toch gedaan. De stenen twee weken in een bak water gezet met daarbij wat azijn. Een paar keer het water vervangen en de laatste drie keer zonder azijn. Klaar ben je.

Een grote steen kan je uit twee delen maken. Je vult de bak met zand mooi vlak af en graaf een komvormige mal. Zorg ervoor dat je een vlakke kant maakt als ‘voet van de steen. Als de eerste helft droog is vul je de zandbak opnieuw. Nu leg je de eerste helft op het zand en tekent de omtrek in het zand. Haal de eerste helft weg en graaf de mal voor de tweede helft. Deze tweede helft wordt de achterkant van de steen, daar moet dus een ruime opening in blijven. Je doet dus alleen cement langs de rand van de mal. Na het cementen vul je de mal heel voorzichtig met zand. Zorg dat er geen zand op het vlak komt waar de twee steenhelften elkaar gaan raken. Als de nal bijna vol is met zand pak je de eerste helft, maak het raakvlak goed nat!!! en zet die op de tweede helft. Voorzichtig aandrukken, eventueel nog wat gladstrijken met cement en daarna afvullen met zand. Weer goed laten drogen! Als de steen klaar is kan je een naad zien maar die is na een paar maanden in het aquarium aan het oog ontrokken door algen.

Ik ben zelf heel tevreden over mijn eerste resultaten. Belangrijk is een paar grote stenen te maken als basis voor je inrichting. 
Succes en laat je resultaten zien op internet!

Frode